Tieke's vraag luidt als volgt:

Wij zijn toe aan een nieuwe wokpan en bakpan. We hadden altijd een BK wokpan waar we erg tevreden over waren, maar hij is ondertussen echt toe aan vervanging. We zijn op zoek naar een goede en gezonde pan (prijs maakt niet uit als het maar goed en gezond(er) is).

Ze heeft al vooronderzoek gedaan en komt met nog wat aanvullende informatie en voorwaarden:
- een plaatstalen wok ('maar dat zelf inbranden met olie klinkt niet zo lekker', zegt ze). Bovendien bestaat hun huishouden uit een vega en vleeseter. Daarom willen ze dat de pan wel afgewassen moet kunnen worden. Het wokken blijft beperkt tot de mogelijkheden van de (standaard) wokbrander van het gasfornuis, de pan is meer bedoeld als bakpan/prutjespan.
- de Greenpan ('of is dat Thermolon in feite ook niet zo gezond en is het allemaal mooie verkooppraat').
- de via teleshopping aangeboden Ceramicore ('daar hoor ik alleen maar slechte dingen van, dat ze snel krassen en het handvat loslaat').
- een slowcooker misschien ('daar kun je toch ook in stomen?')

Het is een ingewikkeld vraagstuk. Ik zocht zelf alvast wat bij elkaar. Over anti-aanbakpannen lees je dat teflon niet goed tegen hoge temperaturen kan en snel beschadigt, maar een te ver doorgeschoten maillardreactie is ook niet gezond vanwege de acrylamide.
En dan vega- en vleespannen. De joodse keuken houdt een strikte scheiding aan tussen de melk en de vleeskeuken en verbiedt de onderlinge aanraking van keukengerei dat voor vlees of melk wordt gebruikt. Hebben (alle) vegetariërs vergelijkbare principes of mogen multifunctionele keukenspullen wel?

En hoe verhouden zich moderne, high tech pannen tot de onverslijtbare gietijzeren pannen en 'Dutch Ovens', waar Wouter Klootwijk afgelopen week nog over schreef in de NRC? Als je gietijzer maar inbrandt en ver van zeep houdt is het bijna zo goed als een anti-aanbaklaag.

Help Tieke aan een verstandige keuze waar ze blij mee is. Over welke pan ontstaat straks ruzie als ze naar het bejaardenhuis gaat?

Fotocredits: cloth.paper.string | sarah




Dit artikel afdrukken