Lezeres Tieke raakte de weg kwijt tussen de pannen. Reclamepraatjes, kookrubrieken, consumentenprogramma's en de internetjungle hielpen haar niet aan een antwoord op de vraag 'welke pan kan ik het beste kiezen? Of we het aan mensen die dagelijks in de pannen roeren wilden vragen.
Tieke's vraag luidt als volgt:
Wij zijn toe aan een nieuwe wokpan en bakpan. We hadden altijd een BK wokpan waar we erg tevreden over waren, maar hij is ondertussen echt toe aan vervanging. We zijn op zoek naar een goede en gezonde pan (prijs maakt niet uit als het maar goed en gezond(er) is).
Ze heeft al vooronderzoek gedaan en komt met nog wat aanvullende informatie en voorwaarden:
- een plaatstalen wok ('maar dat zelf inbranden met olie klinkt niet zo lekker', zegt ze). Bovendien bestaat hun huishouden uit een vega en vleeseter. Daarom willen ze dat de pan wel afgewassen moet kunnen worden. Het wokken blijft beperkt tot de mogelijkheden van de (standaard) wokbrander van het gasfornuis, de pan is meer bedoeld als bakpan/prutjespan.
- de Greenpan ('of is dat Thermolon in feite ook niet zo gezond en is het allemaal mooie verkooppraat').
- de via teleshopping aangeboden Ceramicore ('daar hoor ik alleen maar slechte dingen van, dat ze snel krassen en het handvat loslaat').
- een slowcooker misschien ('daar kun je toch ook in stomen?')
Het is een ingewikkeld vraagstuk. Ik zocht zelf alvast wat bij elkaar. Over anti-aanbakpannen lees je dat teflon niet goed tegen hoge temperaturen kan en snel beschadigt, maar een te ver doorgeschoten maillardreactie is ook niet gezond vanwege de acrylamide.
En dan vega- en vleespannen. De joodse keuken houdt een strikte scheiding aan tussen de melk en de vleeskeuken en verbiedt de onderlinge aanraking van keukengerei dat voor vlees of melk wordt gebruikt. Hebben (alle) vegetariërs vergelijkbare principes of mogen multifunctionele keukenspullen wel?
En hoe verhouden zich moderne, high tech pannen tot de onverslijtbare gietijzeren pannen en 'Dutch Ovens', waar Wouter Klootwijk afgelopen week nog over schreef in de NRC? Als je gietijzer maar inbrandt en ver van zeep houdt is het bijna zo goed als een anti-aanbaklaag.
Help Tieke aan een verstandige keuze waar ze blij mee is. Over welke pan ontstaat straks ruzie als ze naar het bejaardenhuis gaat?
Fotocredits: cloth.paper.string | sarah
Dit artikel afdrukken
Wij zijn toe aan een nieuwe wokpan en bakpan. We hadden altijd een BK wokpan waar we erg tevreden over waren, maar hij is ondertussen echt toe aan vervanging. We zijn op zoek naar een goede en gezonde pan (prijs maakt niet uit als het maar goed en gezond(er) is).
Ze heeft al vooronderzoek gedaan en komt met nog wat aanvullende informatie en voorwaarden:
- een plaatstalen wok ('maar dat zelf inbranden met olie klinkt niet zo lekker', zegt ze). Bovendien bestaat hun huishouden uit een vega en vleeseter. Daarom willen ze dat de pan wel afgewassen moet kunnen worden. Het wokken blijft beperkt tot de mogelijkheden van de (standaard) wokbrander van het gasfornuis, de pan is meer bedoeld als bakpan/prutjespan.
- de Greenpan ('of is dat Thermolon in feite ook niet zo gezond en is het allemaal mooie verkooppraat').
- de via teleshopping aangeboden Ceramicore ('daar hoor ik alleen maar slechte dingen van, dat ze snel krassen en het handvat loslaat').
- een slowcooker misschien ('daar kun je toch ook in stomen?')
Het is een ingewikkeld vraagstuk. Ik zocht zelf alvast wat bij elkaar. Over anti-aanbakpannen lees je dat teflon niet goed tegen hoge temperaturen kan en snel beschadigt, maar een te ver doorgeschoten maillardreactie is ook niet gezond vanwege de acrylamide.
En dan vega- en vleespannen. De joodse keuken houdt een strikte scheiding aan tussen de melk en de vleeskeuken en verbiedt de onderlinge aanraking van keukengerei dat voor vlees of melk wordt gebruikt. Hebben (alle) vegetariërs vergelijkbare principes of mogen multifunctionele keukenspullen wel?
En hoe verhouden zich moderne, high tech pannen tot de onverslijtbare gietijzeren pannen en 'Dutch Ovens', waar Wouter Klootwijk afgelopen week nog over schreef in de NRC? Als je gietijzer maar inbrandt en ver van zeep houdt is het bijna zo goed als een anti-aanbaklaag.
Help Tieke aan een verstandige keuze waar ze blij mee is. Over welke pan ontstaat straks ruzie als ze naar het bejaardenhuis gaat?
Fotocredits: cloth.paper.string | sarah
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Weet je waar ik me nou zo aan erger? Mensen blijven wantrouwig tegenover een teflon-pan, terwijl elk onderzoek uitwijst dat het veilig is. Zelfs verkeerd gebruik levert enkel onschadelijke, verkoudheidachtige klachten op die vanzelf overgaan. Maar "oeh, nee, het blijft toch eng", terwijl men vervolgens vrolijk een uitje snijdt waarbij de verkoudheidsverschijnselen de neus en ogen uitstromen, maar niemand die een ui eng vindt. En om het dan compleet te maken, de mogelijkheid dat olijfolie bij te hoge temperaturen kankerverwekkend is weerhoudt bijna niemand ervan vrolijk verder te bakken in olijfolie en recepten te schrijven waarin van alles gebakken wordt in de olijfolie. Mensen, pfffff, hopeloos....
Leuk om jullie reacties te lezen!
Hoewel ik er nog niet helemaal uit ben welke pan ik precies ga kopen, wordt het in ieder geval geen Teflon meer. Het zegt mij genoeg als het voor dieren schadelijk is. Mensen kunnen wellicht meer verdragen, maar worden ondertussen ook steeds gevoeliger en krijgen dan ook niet voor niets steeds vaker te maken met auto-immuunziekten en kanker. Van alle kanten krijgen we schadelijke stoffen binnen en ook al zijn het soms maar kleine hoeveelheden, tezamen kunnen ze een grote belasting vormen voor ons lichaam.
Mijn eigen stofwisseling werkt niet goed, waardoor mijn lichaam het zwaar heeft en moeilijk kan ontgiften. Dus probeer ik waar kan, de opname van gifstoffen zoveel mogelijk te beperken. De meningen over de schadelijkheid van PFTE zijn duidelijk verdeeld, maar ik denk dat de reacties hierop per individu verschillend zijn en ook de hoeveelheid die je hiervan kunt verdragen. Ik neem liever het zekere voor het onzekere....
Ik heb zelf een pan met een keramische coating, Cera-Tech van het merk The Good Food Factory van de Sligro.
Bevalt me uitstekend, bakt niet aan, lijkt me iets harder materiaal dan teflon, en keukenpapiertje er doorheen en weer schoon (daarna wel afwassen).
De coating lijkt haast wel vet afstotend.
Ik ben benieuwd welke pan het gaat worden voor Tieke! Hopelijk laat ze het ons hier nog weten. Ikzelf ben erg voor het gietijzer - ik kook op inductie. Mijn favoriete prutjespan is (heel oneerbiedig, maar wel waar) de LeCreuset tarte tatin pan. Een halfhoge, open pan met oren en een geëmailleerde binnenkant. Je kunt er prima in prutten, hij kan zo de oven in voor gratineerschotels en als bakpan voor grotere stukken vlees is ie ook prima. Grillen doe ik overigens in een grillpan, voor vis gebruik ik een tefalpannetje (en boter).
Dat PFTE slecht is voor de gezondheid, is wel duidelijk, dat spul is buitengewoon giftig voor mensen, dieren en milieu. De vraag is of het ook slecht voor de gezondheid is bij doorsnee dagelijks gebruik in je anti-aanbakpan. Dat zal vast meevallen, maar er zijn blijkbaar uitzonderingen die eenvoudig kunnen voorkomen, als je niet EXACT weet hoe je ermee om moet gaan en je nooit laat afleiden als je aan het koken bent. Zou ik de enige zijn die alvast even de pan op een laag vuurtje opwarmt om daarna nog even wat uit de diepvies te halen, de telefoon uit de woonkamer te pakken, of nog even een laatste courgette te snijden voordat ik begin met koken? Naar mijn weten stond er niets over 'do not pre-heat' oid op het etiket, en niemand heeft mij dat verteld toen ik op mezelf ging wonen en een paar IKEA-pannen kocht. Komt hoogstwaarschijnlijk vaker voor dan iemand die z'n huisdier wil drogen in de magnetron, en dat staat overigens al jaren duidelijk in de handleiding als afrader ;)
--------------
"The quickest way to degrade Teflon is to heat it. DuPont claims publicly that its non-stick coatings are stable up to 600 ° Fahrenheit [315 ° Celsius, red.], a temperature which the company says is well above that reached in everyday cooking. (...)
In tests conducted in the US by the independent watchdog the Environmental Working Group, cookware coated with Teflon and other nonstick surfaces greatly exceeded these temperatures within two to five minutes on a high setting on a conventional oventop. For example, a generic non-stick frying pan pre-heated on a conventional, electric oven-top burner reached 736° Fahrenheit [391° Celsius, red.] in three minutes and 20 seconds, and the temperature continued to rise even after the test was terminated. (...)
TEMPERATURE WHAT GOES INTO THE AIR
464°F/ 240°C
Ultrafine particulate matter These particles have caused extreme lung damage to rats within 10 minutes of exposure. Longer exposures cause death.
680°F/ 360°C
Difluoroacetic acid - Largely unstudied, although kidney toxicity has been reported in rats.
Hexafluoropropene - Produces decreased immunity and chromosomal abnormalities in animals. In people, it can lead to eye, nose and throat irritation, heart palpitations, irregular heart rate, headaches, light-headedness, and decreased motor speed, memory and learning.
Monofluoroacetic acid - Can kill people even in extremely low doses. Low doses provoke nervous system symptoms. Higher exposures can lead to irregular heart rate, heart attacks and respiratory failure."
-------------
Dit is allemaal een 'worst-case-scenario', en zal in de praktijk weinig tot niet voorkomen, MITS je over een goed geventileerde keuken beschikt en de pan dus NOOIT opwarmt zonder iets erin.
Omdat ik weet dat ik soms afgeleid wordt en mijn keuken niet over een goede afzuiging beschikt, en ik geen zin meer heb in wekelijkse griepverschijnselen of uit te testen wat er gebeurt met mijn gezondheid als ik dit tientallen jaren inadem en opeet, kies ik voor materiaal die die nadelen niet heeft (alhoewel ik opensta voor studies die eventuele aandachtspunten/gevaren bespreken). Als iemand daar geen last van heeft of van mening is dat het overdreven is, prima, niks mis mee. :)
Sinds de 'vet-is-slecht'-mythe ontkracht is, bak ik met een flinke klodder overheerlijke Ghee (rookpunt 252 graden C) alles zonder aan te bakken in RVS & gietijzer, no problemo. :) En die gaan nog ontzettend lang mee ook nog, goed voor het milieu & de portemonnee. ;)