De eerste Schotse single-estate distilleerderij bevindt zich in Arbikie en staat onder leiding van de drie broers David, Iain en John Stirling, meldt The Guardian. Zowel grote en kleinere distilleerderijen maken gebruik van granen die in grote hoeveelheden worden ingekocht om het volume van de geproduceerde drank te vergroten en de kosten te drukken.

Echte Single-estate distilleerderijen werken heel anders. Alle fases van het proces vinden plaats op het eigen landgoed, van de teelt van de benodigde ingrediënten tot en met het labelen van de flessen.

Herkomst
Een nieuwe categorie sterke drank is hiermee in opkomst, waar de herkomst van belang is. “Nu mensen meer belang hechten aan goede pure producten, willen mensen weten waar hun drank vandaan komt”, aldus James Chase, eigenaar van Chase Distillery, de eerste single-estate distilleerderij in Groot-Brittannië. De verschuiving naar ambachtelijk geproduceerde producten die voedsel en bier al langer doormaken, bereikt nu ook de sterke drank. Daarnaast neemt de vraag naar zogenoemde duurzame producten toe. De kleine ‘farm to bottle’ distilleerderijen hebben meer controle over iedere stap in de productie en daardoor ook meer zicht op hun impact op het milieu.

Certificering
Multinationals volgen de ontwikkelingen op de voet. Iedereen mag het label ‘single-estate’ gebruiken, zodat ook grote merken hun producten ermee tooien. Wat het vakmanschap precies in moet houden, is nog niet officieel gedefinieerd en vastgelegd in een certificeringssysteem. Zolang dat het geval is, vormt dat commercieel een bedreiging voor kleine ambachtelijke distilleerderijen als Arbikie.

Fotocredits: Kirsty’s Gin, Arbikie
Dit artikel afdrukken