Bij maar liefst 11 van de 16 partijen werd niet voldaan aan één of meer microbiologische meetpunten. De inspecteurs vonden bacteriële besmetting met E.coli, salmonella en afwijkingen in het aërobe kiemgetal, schrijft VTM. Bij de controles werd gekeken naar de 8 meest kritische punten in het proces. In totaal werden er op de 160 inspectie-items 41 schriftelijke waarschuwingen uitgeschreven en 1 boeterapport. De meeste afwijkingen betroffen etikettering (80%), kwaliteit van de grondstoffen (40%) en productiehygiëne (30%).
Onvoldoende beheersing van het productieproces
In zijn jaarverslag stelt de NVWA dat separatorvleesbedrijven hun productieproces onvoldoende beheersen en daardoor niet alle gezondheidsrisico's uitsluiten. Met name producten waarbij het de fabrikant zelf niet zijn eindproducten gaart, maar dit aan de consument overlaat (denk aan slavinken), kan niet gegarandeerd worden dat alle bacteriën dood gaan.
Betere kwaliteit grondstoffen
De NVWA dringt er bij producenten van separatorvlees op aan betere grondstoffen te gebruiken. De geconstateerde overschrijdingen wijzen volgens de toezichthouder op grondstoffen van onvoldoende kwaliteit.
COV: 'Daling van 2013 in 2014 doorzetten'
De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) erkent de kritiek van de NVWA, schrijft VTM, maar wijst er op dat er sinds 2012 wel degelijk sprake is van een verbetering. "Bedrijven moeten ervoor zorgen dat de daling van 2013 in 2014 wordt doorgezet”, zegt een COV-woordvoerder. Ook dit jaar voert de NVWA stringente controles uit bij de separatorvleesproducenten. Volgend jaar zal duidelijk worden of de separatorvleesproducenten hun boel inmiddels beter op orde hebben gekregen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#11 Volgens mij is de kroket oorspronkelijk Frans. Overigens maak je een echte en lekkere kroket zelf. Wat er in de supermarkt diepvries ligt is meestal om te huilen.
Wat leuk dat wij het onderwerp verschuiven naar de kroket. 100% Hollands product. Helaas door de prijsdruk zijn ze bijna allemaal tot groente kroketten gedegradeerd. Oorspronkelijk moet gebraden en gekookt stoofvlees erin verwerkt te worden van zeer oude, dus smaakvolle worstkoeien. De rekenmethode voor het vleesgehalte wordt ook redelijk creatief gehanteerd door het kookvocht ook mee te rekenen. Spoel maar eens een kroket uit op een 0,5mm zeef. Dat wordt lachen. Echte kroketten zijn te duur voor de pingelende consument. Een beetje kroket moet snel 90ct kosten naar mijn idee. In de winkel liggen ze al vanaf 16 tot 40ct. Sommige slagers snappen het en maken ze ook.
Nu snap ik waarom er maar 2% vleesachtigs in vleeskroketten zit, of liever gezegd in de snotpatronen van van Dobbe en consorte. 100% overleef je hoegenaamd niet.
#6 wellicht dat je dan toch wat leert Wouter.
De kroket met paardenvlees , was van forequarterbeef , dat zijn uitgebeende voorvoeten , iets anders dan een paardeonderpoot, zoals je dat noemt. Dat is gewoon een voorvoet met nek,schouder , sucade, borst .
Waar ik aan refereer is de kroket met een stukje rundvlees , een diafragma of omloop genaamd. Dat stukje is lang van draad ,smaakvol een eerlijk stukje rundvlees . Maar ja dat is te duur nu komt er getumbeld gekookt rundvlees , wat hier nog eens extra getumbeld wordt in uw kwaliteits rundvlees kroket. Daar moet u dan wel iets meer voor betalen dan voor uw kroket van separator vlees uiteraard.
Dick#7, Het voedselveiligheids risico bij separatorenvlees ligt bij de bron waar het restmateriaal vandaan komt. Het meeste separatorenvlees komt uit de pluimvee sector. Als de hygiëne tijdens de slacht niet op orde of de temperatuurbeheersing, dan vormt het separatorenvlees een groot bacteriologisch risico. Traceerbaarheid, temperatuurbeheersing en bacteriologische monitoring, zijn dein kritische factoren. In mijn vorige leven bij Stork heb ik intensief kennis mogen maken met de diverse typen separatoren die vermarkt werden. Ook heb ik de problemen van de dichtbij mogen meemaken