Een suikertaks blijkt in diverse landen en (Amerikaanse) steden effect te hebben. Ook in het Verenigd Koninkrijk leverde het hogere belastinginkomsten en een geringe daling van de (stijgende lijn) van de obesitas op. Fabrikanten verlaagden massaal het suikergehalte in hun frisdranken om onder de hoogst belastbare norm uit te komen.

Een geslaagde actie dus. Nee, zeggen Britse onderzoekers. Je kunt beter aansluiten bij het Britse eetpatroon. Dat zou beter aangepakt kunnen worden via vast voedsel.

In het Britse medische vakblad BMJ werpen de onderzoekers de vraag of het niet veel beter is om een sugar tax in te voeren op suikerhoudende snacks, zoals koekjes, gebak en snoep. Britten eten namelijk meer zoet dan dat ze het drinken. De onderzoekers stelden een model op waaruit moet blijken dat een prijsverhoging van 20% op suikerhoudende producten een jaarlijkse vermindering van 2,7 procentpunt zou schelen in het nationale obesitasniveau. Gemiddeld zou een Brit er 1,3 kilo door afvallen. De suikertaks op frisdrank resulteert in slechts 203 gram gewichtsverlies. Volgens het model dan.

Ten opzichte van het gemiddelde zou het effect in arme wijken het grootst zijn. Ook daar geldt: dat zegt het model.
Dit artikel afdrukken