image Diëten vliegen ons om de oren. Low carb, een dieet laag aan koolhydraten, is een tijdje in de mode geweest en toen weer uitgeraakt. Wie weet wat écht werkt, mag het zeggen. Gisteren viel op foodnavigator.com te lezen dat rupsen zich waarschijnlijk sneller aanpassen dan wij aan een high carb omgeving. Daarom zie je nooit obese insecten.

De redenering is een beetje gezocht - insecten halen hun eten niet in de supermarkt - maar niettemin laat een experiment zien dat rupsen zich snel aanpassen aan 'fout' eten en daarom obesitas en de daaraan gerelateerde ziekten buiten de deur houden. Wij niet en kunnen daarom maar beter terug keren naar de eetgewoonten van onze wilde voorouders.

Wij hebben sinds zo'n 100 jaar te maken met 'fout', high carb voedsel (met name als gevolg van geraffineerde suiker, dat alom in het industriële eten dat we eten wordt gebruikt om het een hoge 'acceptatie' te geven). In die tijd hebben we ons niet genetisch weten aan te passen. Sterker nog: de afgelopen 10 jaar heeft obesitas een enorme vlucht genomen en dat effect zal de komende jaren alleen nog maar toenemen.

Toch maar terug dus naar een menu dat meer bij ons langzaam evoluerende wezens hoort? Low carb dan maar - het is best lekker en sluit aan bij hoe onze soort in zijn natuurlijke biotoop at!
Dit artikel afdrukken