Voor de metastudie analyseerde een internationaal team van gezondheidswetenschappers 1.698 studies naar obesitas bij volwassenen. De studies hadden betrekking op 186 landen, 19,2 miljoen mensen en bestrijken de periode 1975-2014. Uit de uitkomsten bleek dat voor het eerst de wereld meer over- dan ondervoede mensen telt, berichtte Foodlog al eerder.

Gemiddeld heeft een volwassene van vandaag drie keer zoveel kans obees te zijn als een volwassene van 1975
Obesitas groeit in arm en rijk
Max Galka is gespecialiseerd in het vertalen van data in visuele informatie. Hij verwerkte de rijstebrijberg aan resultaten in een bewegende infographic. Zo wordt plastisch zichtbaar dat sinds 1975 obesitas overal ter wereld toeneemt. Dat is het geval zowel in rijke landen in het westen (met de VS op kop) waar eten goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar is als in landen als Somalië en Angola die met chronische ondervoeding kampen. Gemiddeld heeft een volwassene van vandaag drie keer zoveel kans obees te zijn als een volwassene van 1975.

De landen waar obesitas het minst toegenomen is, zijn Noord-Korea (van 1,6% in 1975 tot 2,8% nu) en Japan (van 1,1% in 1975 tot 3,3% nu). De grootste stijging trad op bij de kleine eilandrijken in de Stille Oceaan. Op Samoa, Tonga en Tuvalu groeide het percentage obese inwoners met meer dan 20%. In China nam het percentage obese volwassenen toe van 0,5% in 1975 tot 8% nu.Volgens Galka is het visualiseren van (big) data cruciaal om inzicht te peuren uit de berg informatie die op ons afkomt. Klik het filmpje aan en constateer dat Nederland redelijk gespaard wordt terwijl tal van niet-Westerse landen met een gemiddeld niet-rijke gemiddelde bevolking net als VS verrassend snel uitdijen.
Dit artikel afdrukken