De poeptransplantatie raakt steeds geaccepteerder als behandeling tegen hardnekkige darminfecties zoals met Clostridium difficile. Van oogluikend toegestane thuistoepassing heeft de poeptransplantatie zich ontwikkeld tot een erkende behandelwijze met geaccrediteerde donorpoep in capsules.

Dit tot opluchting van een groeiend aantal tevreden ex-patiënten. Aan een poeptransplantatie zijn, zeker met vooraf gescreende poep, nauwelijks risico's verbonden. Of zijn die er toch?

Donor: obese dochter
ScienceDaily wordt de casus beschreven van een vrouw die in 2011 een fecale transplantatie onderging om van een chronische Clostridium difficile-besmetting af te komen. De vrouw was op dat moment 32 jaar oud, en had een normaal gewicht (62 kilo). De donorpoep was afkomstig van haar gezonde, maar te dikke tienerdochter. De transplantatie vond middels een colonoscopie plaats en genas de vrouw van haar infectie.

Zestien maanden later was de vrouw 15 kilo aangekomen en woog ze 77 kilo. Haar BMI was gestegen tot 33, waarmee ze 'obees' geworden was. De gewichtstoename was tot stand gekomen ondanks een dieet van vloeibare proteïnen (onder medisch toezicht) en een bewegingsprogramma. Ze slaagde er niet meer in af te vallen.

Drie jaar na de transplantatie woog ze 80 kilo en was haar BMI doorgestegen tot 34,5. Vóór de transplantatie had ze nooit met overgewicht te kampen gehad. In hun casusbeschrijving vragen de auteurs zich dan ook af "of er iets in de fecale transplantatie zat, of sommige van die 'goede' bacteriën die we transplanteerden, misschien een negatieve impact op haar metabolisme gehad kunnen hebben."

Screenen op gewicht poepdonoren
Dat is een minder rare vraag dan op het eerste gezicht lijkt. Bij dieren (muizen) is een verband aangetoond tussen de bacteriesamenstelling in de darmen en het gewicht. Transplantatie van darmbacteriën van dikke naar dunne muizen leidde bij de voorheen dunne muizen tot gewichtstoename. Met het oog op die resultaten raden de auteurs aan om vooral poepdonoren te selecteren die niet te zwaar zijn.

In een editorial bij de casestudy schrijven Ana Weil en Elizabeth Hohmann, van het Massachusetts General Hospital: "Zorgvuldig onderzoek van fecale transplantaties zal de kennis omtrent het veilig omgaan met het darmbioom verder brengen. Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat poeptransplantatie-onderzoek specifieke mixen van exact gedefinieerde gunstige bacteriën oplevert die gekweekt, geproduceerd en toegediend kunnen worden teneinde de menselijke gezondheid te verbeteren", citeert ScienceDaily.

De casestudy is gepubliceerd in Open Forum Infectious Diseases.

Fotocredits: 'seed pills', Kevan
Dit artikel afdrukken