Voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders "baalt ervan" dat dit in het nieuws is volgens de Volkskrant. "Nu lijkt het net alsof de sector weer aan het rotzooien is", schrijft de krant. Ons zegt De Haan dat de sector met man en macht aan het 'knokken' is om van het fipronil af te komen. Maar met 30.000 kippen in een stal is er nu eenmaal geen sprake van een homogeen product. De ene kip pikt en scharrelt anders dan de andere en de spreiding binnen een stal wisselt voortdurend. Zelfs binnen 1 doosje eieren zijn verschillen in meetuitslagen. "Het is vooral jammer dat consumenten door deze berichtgeving nu weer gaan denken dat er iets mis zou zijn met de eieren", zegt De Haan. Veel liever zou ze zien dat de NVWA, net als bij de arsenicumwafels, zou communiceren dat er sprake is van 'meetonzekerheden'.
Hardnekkig
Van de oorspronkelijk 793 geblokkeerde stallen bij pluimveebedrijven zijn inmiddels 285 volledig vrijgegeven. Dat dat zo lang duurt, geeft nog eens aan dat het verwijderen van het fipronil een hardnekkige taak is. Zo adviseerde het fipronilpunt nog deze week strooisel en mest uit inmiddels schoongemaakte stallen ook tussentijds te blijven verwijderen, om herbesmetting te voorkomen. Ook lijkt het raadzaam te zijn plastic onderdelen in de stallen te vervangen omdat het plastic lastig schoon te maken blijkt. De beperkte verbrandingscapaciteit bij de mestverwerkers is een volgende bottleneck.
Grüne Woche promoot Nederlands ei
De fipronilaffaire kost de pluimveesector zo'n €65 à 75 miljoen schade, door ruiming van kippen en vernietiging van eieren, opruimkosten van de mest maar ook door imago- en exportschade. Om het imago van het Nederlandse ei op te krikken, zal het een glansrol krijgen tijdens de Grüne Woche, de grote Duitse voedselbeurs in januari 2018, schrijven de ministers. De overheid onderzoekt nog de mogelijkheden om een beroep te doen op het "Europese promotiebudget voor landbouwproducten in geval van ernstige marktverstoring om het consumentenvertrouwen met promotieprogramma’s te kunnen steunen".
De Commissie Sorgdrager, die de fipronilaffaire onderzoekt, zal pas in het voorjaar van 2018 met haar rapport komen. Eerder was de verwachting nog dat dat voor het einde van het jaar zou zijn.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog