'Bangmakerij'
Het bericht werd onder meer overgenomen door de NOS en RTL. Op de Facebookpagina van RTL ging de commentaren al snel los. Paniek bij rijstepap- en -wafels voerende ouders. Er werd schande gesproken van de - met naam en toenaam genoemde - producenten, waaronder zich zelfs een biologische producent bleek te bevinden. Onder de reageerders mengde zich voedingsdeskundige Liesbeth Oerlemans. Zij toonde zich gepikeerd. "Houd toch eens op met het verspreiden van paniekberichten van Foodwatch die geen enkel benul heeft van voedselveiligheid (en wel van het bewerken van media die daar steeds weer intrapt). Met mensen bang maken help je niemand", zei ze.
De NVWA reageerde koel en feitelijk. De toezichthouder laat in een bericht aan het publiek weten: De NVWA heeft tot nu toe geen indicatie dat de wettelijke limiet wordt overschreden.
Foodwatch heeft de producten laten testen door een gespecialiseerde arsenicumonderzoeker, aan wiens onderzoek ook Foodlog al eens aandacht besteedde. De aangetroffen waarden varieerden tussen de 0,028 en 0,117 mg/kg. De wettelijke limiet aan de hoeveelheid anorganisch arsenicum dat in de ingrediënten voor babyvoeding mag zitten, ligt op 0,1 mg/kg aldus foodwatch.
De NVWA liet verder weten: "De gehaltes die foodwatch vindt in monsters waar de wettelijke limiet wordt overschreden liggen niet heel ver boven de maximum-limiet. De NVWA zou bij dergelijke gehaltes niet handhavend kunnen optreden, omdat de NVWA rekening moet houden met meetonzekerheid (in dit geval 20%)." Wel geeft de toezichthouder aan de inspecties "op het proces van grondstofinkoop bij de bedrijven die rijstproducten voor kinderen produceren" in 2018 voort te zetten en, indien nodig, handhavend op te treden.
Ook de NOS hield het hoofd koel en kopte enkele uren na het eerste bericht "waarom baby's best een rijstwafeltje mogen oppeuzelen." Iedere dag? Van het Voedingscentrum moeten ouders variëren. Dus niet iedere dag rijst en rijstwafels. Op dat punt krijgt foodwatch wel een beetje gelijk. Die schreef namelijk: Op de onderzochte verpakkingen van de rijstebloem en rijstwafeltjes voor baby’s en peuters is de waarschuwing om rijstproducten met mate aan baby’s en peuters te geven, ook niet opgenomen. Sterker nog, met marketingleuzen op de verpakking als “Bambix rijstebloem kan je je kindje in de ochtend en in de avond geven” worden ouders op het verkeerde been gezet.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#4: We kunnen die 7-9-10 miljard al voeden als we in eerste instantie zoals in #7 niet zoveel weggooien, maar vooral: als het niet zo nodig om geld zou draaien. Van die 7, 9 of 10 miljard zijn en blijven er nog steeds een overgroot deel mensen die simpelweg: GEEN geld hebben om eten te kopen en wie dat niet heeft lijdt honger.
En dan de kop van het artikel: als je maar varieert. Tja, daar ontbrekt het nu eens aan bij de algemene mens, die varieert nu eenmaal niet, die eet elke dag dezelfd boterhammen met hetzelfde beleg om maar iets te noemen.
Arsenicum in rijst: jaren en jaren geleden werd er al gezegd, het stond volgens mij zelfs op de meste verpakkingen: spoelen en koken in ruim water om daarna af te gieten. Waarom? Omdat je zo het meeste arsenicum kwijtraakt.
En een Chocomel, een Fristi en 3 glazen appelsap.
Wonderlijk ook hoe kinderen volgens Nutricia uit de baarmoeder direct aan de fles gaan...
Waarom zou je überhaupt rijstwafels aan peuters geven, en al helemaal dagelijks? Nou, omdat het volgens Nutricia *nodig* is. Het staat er echt: "Naast de 3 hoofdmaaltijden ... heeft je peuter 2 of 3 tussendoortjes per dag nodig."
Wat een start krijgen kinderen daarmee, al helemaal klaar gestoomd voor een leven van continu eten. Als die kleintjes vaker per dag gevoed moeten worden, voedt ze dan ook en stop er geen 'tussendoortjes' in zou ik zeggen. Is het arsenicum probleem ook meteen opgelost.
Wat geven mensen in Aziatische en andere rijstlanden aan hun kleine kindjes?