Dit nieuwe onderzoek is verreweg het grootste waarin deze verbanden aangetoond worden. De wetenschappers gebruikten de gegevens over 30 jaar uit 3 langlopende onderzoeken, met in totaal 213.000 deelnemers. Uit de meta-analyse blijkt dat matig koffie drinken niet slecht is voor mensen. Ook werd er geen bewijs gevonden voor de stelling dat koffiedrinken hartaandoeningen of kanker veroorzaakt.

Roken bleek de gunstige effecten teniet te doen
Iets lagere kans op voortijdig overlijden
In vergelijking met mensen die geen koffie dronken, bleken matige koffiedrinkers iets minder vaak voortijdig te overlijden aan hartaandoeningen, diabetes type 2, neurologische ziekten en zelfmoord. Roken bleek de gunstige effecten teniet te doen. Veel koffiedrinken, meer dan 5 koppen per dag, leverde geen extra gezondheidswinst op en had geen invloed op de sterftekans. Ook maakte het niet uit of de gedronken koffie decaf was of niet.

Cafeïne speelt geen rol
Epidemioloog dr. Frank Hu zegt op Live Science dat de gunstige invloed van koffie op insulinegevoeligheid en chronische ontstekingen mogelijk te danken is aan de antioxidanten, het magnesium en andere chemische stoffen in koffie. De cafeïne in koffie speelt daar volgens hem geen rol bij. Hu suggereert dat cafeïne, dat mogelijk een een antidepressieve werking zou hebben, verantwoordelijk zou kunnen zijn voor minder sterfte door neurologische aandoeningen en zelfmoord. Ook dat verband blijkt uit deze uitgebreide analyse.

Het onderzoek is verschenen in Circulation.

Fotocredits: 'Koffie met rookpluim', uitsnede, Annemee Siersma
Dit artikel afdrukken