image

Mensen uit de lagere sociale klassen eten ongezonder dan die uit de hogere klassen. Dat is vermoedelijk al heel lang zo, gezien het bizar groente-arme assortiment bij de traditionele cafetaria's. Nieuw is dat deze mensen ook meer een bijdrage leveren (of slachtoffer zijn van) aan het dikbuikprobleem. Nou ja, nieuw is dat inmiddels niet meer, maar het begint nu met het Convenant Overgewicht serieus de politieke agenda te bepalen.

Voor een opinieleider als Rob Oudkerk is het ontoelaatbaar dat lager opgeleiden gemiddeld aanzienlijk minder oud zullen worden en aan aanzienlijk meer chronische ziektes en andere lichamelijke problemen zullen lijden.

Maar wat doe je eraan? De gruitautomaten op scholen van de Greenery -genomineerd voor de VC Jaarprijs- blijken veel meer door vwo-scholieren dan havisten gebruikt te worden en nagenoeg niet door vmbo'ers. Die anti-obesitasoplossing vergroot dus juist de sociale ongelijkheid. Hetzelfde geldt voor de gezondheidslabels, die nu eenmaal niet op producten zijn geplakt die bij de discounters in de achterbuurten liggen. En dan zijn er nog de Turkse Nederlanders, die hun kinderen voor de zekerheid vetmesten, om in het vaderland niet als succesvolle expat over te komen. Evengoed behoren zij vaak tot die lagere sociale klassen.

Het Voedingscentrum heeft nu een nieuwe oplossing gevonden: promoot gezonde voeding als een manier om geld te besparen. het concept van de Balansdag wordt dus uitgebreid om ook je financiën in balans te houden. Geen gezondheidslabels, maar kiloknalstickers. Een eerste initiatief met dit nieuwe idee is een kliekjesdag, waaraan vanaf maandag 12 november a.s.meegedaan kan worden. Briljanter nog zijn de feestmaandtips, waardoor je door gezond te eten een met armagnac geinjecteerde reerug bij elkaar spaart. Zou dit het ei van Columbus zijn?

Dure feestmaand? Balansdag helpt besparen.

Met de dure feestmaand voor de boeg is het handig enkele goedkopere, maar natuurlijk nog steeds gezonde, dagen in te lassen. Gezond eten hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Integendeel. Wie kiest voor basisproducten als brood, fruit en groenten en seizoensproducten neemt, is niet duur uit en eet juist supergezond. Dit kun je heel goed toepassen tijdens je Balansdag. Enkele tips:

Groente en fruit
Groente en fruit van het seizoen zijn vaak scherp geprijsd. Bovendien kun je makkelijk variëren als je voor seizoensproducten kiest. Zo heb je elke dag iets anders op tafel. Wie op zijn Balansdag voor groente en fruit kiest, is minder geneigd dure snacks te eten.
Zie ook de groente en fruit wijzer.

Zuivel
Halfvolle of magere zuivel is goedkoper dan volle. Omdat er minder verzadigd vet in zit, is het bovendien beter voor de gezondheid. Zelfgemaakte toetjes - zoals magere kwark of yoghurt met vers fruit, wat limonadesiroop of jam - zijn voordeliger dan kant-en-klare en leveren doorgaans minder suiker en vet.

Vlees en vis
Per dag is 100 tot 120 gram vlees per persoon voldoende. Ook een maaltijd met eieren en peulvruchten zoals bonen en linzen is volwaardig en een stuk goedkoper. Vis in blik of uit de diepvries is goedkoper dan vers en even goed.

Dranken
Nederlands kraanwater is net zo goed als water uit flessen. Verder is thee een voordelig alternatief voor bijvoorbeeld frisdrank. En het is bovendien beter om een gezond gewicht te houden.


Bron: Voedingscentrum
Dit artikel afdrukken