De vissers vinden de maatregel ontzettend onrechtvaardig. Het verbod moet de natuurschade compenseren die de aanleg van de Tweede Maasvlakte, een uitbreiding van de Rotterdamse haven, teweeg bracht. De vissers moeten opdraaien voor iets waar ze niets aan kunnen doen. Volgens de vissers heeft het verbod juist een averechts effect. Als de vissers niet blijven vissen, verzandt de bodem en verdwijnt het bodemleven.

Van de Wal ziet in dat het verbod niet geheel rechtvaardig is en wil compensatie bieden aan de vissers. Pas als de compensatie geregeld is, komt het verbod er. De compensatie zal waarschijnlijk bestaan uit subsidies voor innovatie en compensatie voor de schade. Dat zien de vissers niet zo zitten, innoveren kan moeilijk als je niet mag vissen. De vissers willen liever een uitkoopregeling, zoals ook de boeren die krijgen. De vissers stappen naar de rechter als het verbod er toch komt.

In de PZC, de krant voor Zeeland, zegt visser Peter Blok dat als er een schaal van onrechtvaardigheid bestond, het aangekondigde visverbod een "10 plus" zou scoren. Hij zegt al veel te hebben meegemaakt in de visserij, "maar dit slaat alles”.

Afgelopen week schreef de NOS over het lot dat de Nederlandse kottervissers op de Noordzee treft: de Brexit, natuurmaatregelen, dure diesel, verbod op pulsvissen, kweekvis uit lagelonenlanden en het gebruik van de Noordzee als een duurzame energiecentrale treffen hen hard. Zo hard dat geconcludeerd mag worden dat Nederlandse vis een zeldzaamheid gaat worden. Wie van een Hollands visje houdt, neme nog snel een schol of scheermes. Vooral die laatste zijn een bijna zoete delicatesse met een lekkere beet waar culi's in Frankrijk dol op zijn.
Dit artikel afdrukken