Ik sta paf, want 2007 leek toch niet echt een zo'n 'mooi jaar', zoals bijv. het droge en warme 2003 waarin Nederland een paar prachtwijnen maakte. Ik herinner me Domaine d"Heerstayen met een Pinot Noir die menig Bourgognedrinker liever in z'n glas zou hebben dan z'n Franse 'echte' neef.

Van Stokkom is trots op z'n 2007 maar rekent ook al niet nog een verdere prijs. Niettemin is het prachtig dat er Nederlandse wijnen zijn die het zo goed doen. Wil je het eens proberen, dan zie je wat je moet nemen: wit! Dat doet het in koele klimaten nou eenmaal beter dan rood omdat het geen last heeft van de onrijpe tannines in het rode schilletje.

Drie Nederlandse wijnen hebben een gouden medaille gewonnen in Duitsland. Dat maakte een van de winnaars, Marius van Stokkom van Wyngaard De Linie, donderdag bekend. De prijzen zijn toegekend door de Berlinaler Wein Trophy.Van Stokkom uit Made viel in de prijzen met zijn extra droge witte wijn De Linie (2007). Rudolf en Yvon Jonker uit Venhuizen van Wijngaard Westfriesland De Swanenplaats werden bekroond voor hun droge witte wijn Auxerrois (2007) en Frederik Verhoeven uit Groesbeek van Wijnhoeve de Colonjes kreeg goud voor zijn droge witte wijn Cabernet Blanc 2007.

'Het is nog nooit gebeurd dat een Nederlandse wijn een medaille heeft gewonnen', aldus een trotse Van Stokkom. 'Het is heel bijzonder, dit maak je misschien maar een keer in je leven mee.'


bron: missethoreca
Dit artikel afdrukken