Risico's
De staatssecretaris wijst in zijn brief op risico's die de fosfaatreductie kunnen verkleinen. Het grootste risico is volgens hem de gevolgen van de juridische procedure die door verschillende groepen van boeren zijn aangespannen tegen het reductiebeleid. De boeren hebben in eerste instantie gelijk gekregen van de rechter; Van Dam gaat tegen die procedures in beroep. "Als individuele melkveehouders er op basis van die procedures voor kiezen in de laatste maanden toch weer uit te breiden, heeft dat consequenties voor de gehele sector. Vanuit de overheid zijn er dan geen mogelijkheden meer om dat op te vangen binnen het reductiepakket. Op die manier zou de derogatie alsnog in gevaar kunnen komen", citeert Boerderij.
Solidariteit
In Boerderij wijzen de sectorpartijen (LTO Nederland, NZO, NMV en NAJK) op het belang "de gelederen gesloten te houden om derogatie niet opnieuw op het spel te zetten". Kees Romijn: "Het resultaat is te danken aan het feit dat nagenoeg alle van de ruim 17.000 melkveehouders gehoor hebben gegeven aan de oproep om de reductiedoelstelling voor hun bedrijf te halen. De ingreep was en is pijnlijk, maar noodzakelijk. De melkveehouderij heeft de afgelopen maanden een indrukwekkende prestatie geleverd. De noodzakelijke aanpassingen en het voorwaardelijk buiten de regeling plaatsen van grote groepen melkveehouders zet de solidariteit helaas onder druk. Dat kan het eindresultaat in gevaar brengen.”
Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) sprak van een prestatie van megaformaat; hoogleraar en dierenactivist Roos Vonk kon weinig goeds zien in het doden van de dieren.
Het grootste deel van de 160.000 die uit de tellingen verdwenen zijn, is vervroegd naar het slachthuis gebracht omdat voor de levende dieren geen markt was vanwege het melkoverschot in Europa.
Melkveehouderij haalt fosfaatreductie, zie https://t.co/mD9GInw62D Boeren & boerinnen leveren een prestatie van megaformaat. pic.twitter.com/cR2ItwaaDF
— Jaco Geurts (@JacoGeurts) August 18, 2017
Deze mevrouw zet onder onjuiste argumenten mbt aantallen geslachte koeien (en gezien haar functie bewust?) aan tot haat zoals je ziet.... pic.twitter.com/HufxaI73N1
— Boer Klaasen (@boerklaasen) August 19, 2017
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ongelofelijk knap allemaal:
8.2 miljoen kilo fosfaatreductie noodzakelijk, 8.3 halen.
Enig idee hoe dat berekend wordt?
Doet denken aan de 50% antibioticareductie die veterinairen initieel moesten halen
om antibiotica te mogen blijven verkopen.
En raad eens wat die realiseerden?
En hoe dat geregistreerd & berekend werd?
Zat gisteren nog even Zomergasten met Frans de Waal te kijken. Hij deed een aardige uitspraak. Wetenschappers moeten zich niet met moraal bemoeien, daar zijn ze niet al te goed in. Ze moeten zich met wetenschap bezighouden.
“..dierenactivist Roos Vonk kon weinig goeds zien in het doden van de dieren.”
Deze dame, die berispt werd voor frauduleuze medewerking aan de publicatie van oplichter prof. Diederik Stapel, komt vandaag, zonder verwijzing naar haar dubieuze verleden, weer schimmig in het nieuws op de NRC-site..
Ze vergelijkt het Joodse leed in concentratiekampen met het leed van kippen en varkens in de bio-industrie.
Voor mij geeft dat aan dat ze à la Bommel een ‘beperkt denkraam’ heeft en als wetenschapper (?) het fatsoen en de kennis ontbeert, om zaken in een reëel perspectief te plaatsen.
Piet Hoogland,
Moet je nog even de extra fosfaatproductie invoeren van de vrijgestelde boeren van het fosfaatreductieplan, plus degene die alsnog vrijgesteld worden, roept je rekenmachine nog harder.
Ik moet het nog zien. Er zijn 10% minder melkkoeien, maar de melkproductie en dito mestproductie per koe is met 10% gestegen. CBS cijfers tonen dat de melkproductie vrijwel gelijk is aan vorig jaar. Fosfaatreductieplan geslaagd? Mijn rekenmachine zegt van niet.