De cijfers komen ditmaal eens niet het CBS of de WUR, maar werden berekend door de University of Potomac in Washington. Onderzoekers van deze universiteit ontrafelden waar ons voedsel eigenlijk vandaan komt. Een logische vraag in tijden waarin we ons afvragen - door klimaatverandering, Covid-19 en de oorlog in Oekraïne - of we nog wel in staat zullen zijn om de wereldbevolking in de toekomst te voeden. Daar gaat de vraag aan vooraf hoe we het nu doen: wie produceert wat, wie verhandelt het, waar en waar wordt het gegeten?

Nederland kampioen export
De cijfers laten zien dat Nederland goed is voor de export van grote hoeveelheden grondstoffen/voedingsmiddelen die hier helemaal niet groeien, zoals palmolie en avocado's. En onze eieren zijn weliswaar van binnenlandse leg, maar het voer importeren we met name uit Zuid-Amerika (soja). China is overigens de grootste producent van eieren (29,8 miljoen ton per jaar) maar is slechts de negende exporteur ter wereld; onder meer na wereldkampioen Nederland.

Meer dan tweederde van de landbouwproducten uit nationale diëten overal ter wereld komt tegenwoordig uit een regio ver weg
Vijf van 's werelds grootste voedselproducenten, de VS, Rusland, India, Brazilië en China, zijn ook te vinden in de top 10 van de voedselexporteurs.

Rusland is nummer drie van de grootste tarweproducenten ter wereld en met Oekraïne samen goed voor 30% van de wereld tarweproductie. Rusland is de grootste producent van zonnebloempitten (30%), een belangrijk ingrediënt in de voedingsindustrie, en Oekraïne volgt daarna (met 25%). De Oekraïense oogst van zonnebloempitten is door de oorlog fors in volume gedaald; verwerkende fabrieken komen problemen door gebrek aan grondstof.

Volgens een studie uit 2016 komt meer dan tweederde van de landbouwproducten in een nationaal menu tegenwoordig uit een regio ver weg. Doordat de laatste 50 jaar de technologie in de landbouw zich snel ontwikkelde, is deze trend versterkt. De tomaat komt bijvoorbeeld van origine uit de Andes (Zuid-Amerika). Inmiddels eten we overal ter wereld tomaten. De grootste tomaatproducerende landen zijn momenteel China, India en Turkije. Nederland is echter de grootste exporteur. Op nationaal niveau gezien tenminste, want de meeste tomaten blijven op de interne Europese markt waar ons land vooral levert aan Duitsland.

Maïs wordt tot in Antarctica geteeld
De 6 meest geproduceerde landbouwproducten ter wereld zijn:
1. Koemelk. Niet minder dan 37 landen beschouwen het als een van hun top agrarische producten. Duitsland is een van de grootste producenten die tevens een van de grootste exporteurs is. Het land produceert 33 miljoen ton per jaar.
2. Suikerbieten. Wederom beschouwen 37 landen de suikerbiet als een van hun belangrijkste agrarische producten. Thailand, Pakistan, Australië en Zuid-Amerikaanse landen produceren veel, in Afrika is vanwege klimatologische omstandigheden nog veel potentieel.
3. Maïs. Hoewel oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Amerika en Mexico, telen tegenwoordig boeren het overal, tot in Antarctica toe. De VS produceert het meest, meer dan 360 miljoen ton per jaar. Daarna volgen China, Brazilië, Oekraïne en Rusland.
4. Tarwe. Na maïs het meest geproduceerde product, in 2020 760,9 miljoen ton wereldwijd. China produceert het meest, meer dan 134,2 miljoen ton in 2020, maar exporteert nog geen procent van zijn productie.
5. Rijst. De halve wereldbevolking eet rijst. Bijna 90% komt uit Azië. Ook hier is China de grootste producent, met 211,8 miljoen ton in 2020.
6. Aardappelen. Die komen oorspronkelijk uit de Andes. Spaanse ontdekkingsreizigers brachten de aardappel naar Europa. Vandaag de dag telen China en India de meeste aardappelen, ook al eet hun bevolking rijst.
Dit artikel afdrukken