Nick Trachet wees de redactie op het opvallende bericht in Truth about Trade & Technology.
De rundvlees export van India is de afgelopen 4 jaar verdriedubbeld, van 672.000 MT (metric tons) in 2008 tot een voorspelde 2,15 miljoen MT in 2013. De totale wereldwijde rundvleesexport zal in 2013 9 miljoen MT zijn, 33 procent van alle vleesexporten (samen 27 miljoen MT).

Het Indiase rundvleesoverschot is een gevolg van de toenemende vraag naar zuivel. Zelf eten de Indiërs maar ongeveer 2 kilo rundvlees per jaar. De binnenlandse vraag naar vlees groeit slechts met 1 tot 2 procent per jaar. Wat wel hard groeit is de vraag naar melkeiwitten. Indiërs drinken steeds meer melk en eten steeds meer melkproducten. De overheid investeert fors in het verbeteren van de efficiëntie van de zuivelindustrie, die in India vooral gebaseerd is op buffelmelk. Ook zijn er opfokprogramma's voor de stieren, want al mogen koeien om religieuze redenen niet geslacht worden, stieren en onproductieve pinken worden wel voor consumptie gedood. Dat betekent dat er rundvlees beschikbaar komt voor de export.

Zoveel dat andere, gevestigde, rundvleesexporteurs zoals Brazilië (geschatte export 1,45 miljoen MT in 2013) en Australië (1,4 miljoen MT) ruim voorbijgestreefd worden. Als gevolg van de stijgende graanprijzen neemt de rundvleesexport van de Verenigde Staten in 2013 zelfs af: 1,1 miljoen MT (van 1.3 miljoen MT in 2011). Het Indiase vlees wordt vooral geëxporteerd naar Vietnam, Maleisië, Egypte en Saoedi-Arabië. Het is vooral aantrekkelijk door z'n prijs. Als bijproduct van de zuivelindustrie is de kostprijs relatief laag. Het vlees kan bovendien als halal gelden.

Het is niet echt te verwachten dat de Indiërs zelf massaal gaan overstappen op hun eigen rundvlees, daar zit een forse culturele (religieuze) barriëre. De middenklasse Indiërs gaat wel meer vlees eten, maar kiest vooral voor kippenvlees. De consumptie daarvan stijgt al met meer dan 10 procent jaarlijks. Eventueel overschietend rundvlees kan ook richting China; dat grote vleesminnende land staat opvallend genoeg pas op de 44e plaats van de top-50 van Indiaas rundvlees importerende landen.

Fotocredits: Wen-Yan King, cow stroker
Dit artikel afdrukken