Het animo voor de tweede editie van de bijentelling bleek beperkt. Op zondagochtend waren er pas 2.723 bijen gemeld. Aan het eind van zondag was de stand opgelopen naar 19.000 bijen, geteld door 2.600 tellers. Dat was beduidend minder dan vorig jaar toen er ruim 36.000 bijen geteld waren.

Om dan toch een goed beeld te krijgen van de bijen en bestuivers in de Nederlandse tuinen en natuur, heeft Nederland Zoemt besloten de bijentelling te verlengen tot komende vrijdag. Op dit moment (maandagmiddag) staat de teller op ruim 4.000 tellers die 32.445 bijen gespot hebben. Het meest gezien is de honingbij, 13.615 keer, gevolgd door de aard- en veldhommel (bijna 4.700 keer), de rosse metselbij (3.600 keer), akkerhommel (3.400 keer) en gehoornde metselbij (3.000 keer).

Wetenschappers maken zich zorgen over de bijenstand. De helft van de bijna 360 soorten bijen is bedreigd. Er zouden al 34 soorten verdwenen zijn uit ons land. Stadsimkers en honingbijen houden blijken bovendien eerder een bedreiging dan een oplossing te zijn: de honingbij verdringt zijn wilde soortgenoten en de biodiversiteit neemt juist af.

Bloemen zaaien
Wat wel helpt, is het zaaien van bloemen en aanleggen van bloemenstroken. Aanstaande maandag, 22 april, is het voor de vijfde keer op rij Nationale Zaaidag. Verschillende organisaties stellen bloemzaad beschikbaar om bijen en bestuivers te helpen. Zo richtte The Pollinators in heel Nederland 500 voedselbanken voor bijen en andere bestuivende diersoorten in. Met de daar verkrijgbare bloemenzaden is 50.000 vierkante meter vol biologische bloemen te zetten.

Ook warenhuis De Bijenkorf - what's in a name - doet mee en deelt 80.000 zakjes bloemenzaad uit, schrijft het AD. Elk zakje zaad is goed voor één vierkante meter bijenvoedsel, aldus De Bijenkorf.

Voor de bijbehorende campagne 'Zaai, zaai, zaai' strikte het warenhuis de onverwoestbare Ben Cramer, die zijn hit 'Zai zai zai' (uit 1967!) nieuwe luister mag bijzetten:


Dit artikel afdrukken