2
Fotocredits: 'Oenothera pallida (pale evening primrose) 2', Ser Amantio di Nicolao, via Wikimedia

Flash PerspectiefVervuilde bloemen minder bezocht door bestuivers

Door luchtvervuiling kunnen bestuivers bloemen moeilijker vinden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Washington. Vervuilende stoffen in de lucht breken de geurmoleculen die vrijkomen uit bloemen af.

De onderzoekers maakten gebruik van ozon en nitraatradicalen. Die stoffen ontstaan als fossiele brandstoffen in de atmosfeer terechtkomen. De vervuilende stoffen stelden ze bloot aan de geur van de teunisbloem (Oenothera pallida). Beide stoffen braken de geurverbindingen af, nitraatradicalen deden dat meer (84%) dan ozon (30%).

Om te ontdekken of de afbraak van geur het gedrag van de bestuivers veranderde, stelden de onderzoekers havikmotten (Hyles lineata) bloot aan bloemen die de ‘normale’ geur verspreidden of aan bloemen die de afgebroken geur verspreidden. De bloemen met de afgebroken geur kregen 70% minder bezoek van de motten.

Het ontdekte effect bedreigt het gehele ecosysteem: het verstoort de voortplanting van de planten en vermindert de productie van vruchten met vermoedelijk een kleine 30%. Het kan ook een bedreiging vormen voor de bestuivers zelf. Die zijn afhankelijk van bloemennectar en nemen wereldwijd al in aantal af.

Sinds de industriële revolutie is de afstand waarop bestuivers bloemengeur kunnen herkennen met meer dan 75% afgenomen.

De onderzoekers vinden hun ontdekking een extra reden waarom we moeten overstappen op duurzame energiebronnen. Er zijn ook technische alternatieven; recent berichtten we over het sprayen met lekkere coatings over de bloemen die dieren juist extra aantrekt. Dat kost wel extra moeite en kan niet overal in het wild.

NewScientist - Air pollution is changing the scent of flowers and confusing insects, 15 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #2
  • 15 feb '24
  • 9:42

#1 Inderdaad. In het abstract van het wetenschappelijke artikel staat: 'Global atmospheric models of floral scent oxidation reveal that pollinators in certain urban areas may have a reduced ability to perceive and navigate to flowers.'

Ozon en nitraatradicalen worden ook gevormd bij de interactie van voertuigemissies met gassen in de atmosfeer. Dat zal natuurlijk meer gebeuren in de stedelijke omgeving.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 15 feb '24
  • 9:15

Ik kan het in het artikel van NewScientist niet vinden, maar neem aan dat die luchtvervuiling vooral in stedelijke omgeving effect heeft, en minder in de natuur?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.