0
Fotocredits: 'Wallaby', pxhere

Flash PerspectiefWetenschappers nemen dieren bij de neus

Door de geuren van vies ruikende planten te spuiten over ecologisch belangrijke planten, eten herbivoren zulke planten minder graag. Dat ontdekten Australische onderzoekers. Natuurbeheerders beschermen de gewenste flora tegen vraat door grote dieren nu met motorolie of chiliolie, maar dat vervuilt het milieu en de dieren wennen snel aan de geur.

Voor hun onderzoek maakten de Australiërs gebruik van moeraswallaby’s en twee soorten planten. Een stinkende boronia-struik en een lekker geurende eucalyptus. De studie vergeleek het gebruik van de boronia-geur op de eucalyptus en het planten van de echte struik naast de eucalyptus. Beide oplossingen waren even succesvol in het beschermen van de eucalyptus tegen vraat door de wallaby’s.

Wetenschappers maken zich zorgen over de schade die dieren aanrichten op jonge planten. Sommige planten zijn ernstig bedreigd en moeten beschermd worden. Daarnaast is het moeilijk voor een gebied om geheel te herstellen na bijvoorbeeld een bosbrand als herbivoren de jonge plantjes opeten.

De plantengeuren kunnen een goede oplossing zijn. Herbivoren kiezen hun voedsel met hun neus. Door de dieren te neppen met vieze plantengeuren op aantrekkelijk voedsel kunnen natuurbeschermers van een natuurlijk en diervriendelijk proces gebruikmaken om ongewenste vraat te bestrijden.

ScienceDaily - Scammed! Animals 'led by the nose' to leave plants alone, 6 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.