Volkskrantjournalist Mac van Dinther vond De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk maar niks. Er volgde een lange tirade van tweets. De uitzending over frites vatte hij samen tot 'niets'. Kloot moest ergens wat vinden en mocht helemaal niet laten zien dat Chinezen geen rijst meer, maar aardappelen in de vorm van patat eten. En wie die fabrieken bouwt. Net als in België. Dat is niet boeiend volgens Mac. Hij kreeg op zijn kop van twee andere culi's, maar volhardde in zijn oordeel. Kloot moest wat vinden of een verhaal vertellen. Lees even mee:
Moeiteloos ging het verder. De uitzending over gras vond Mac ook niks:
@HiskeVersprille @SjoerdSOsinga Dat alles gras is stond al inThe Omnivore's Dilemma en werd onlangs nog verkondigd door Joel Salatin.
— Mac van Dinther (@MacvanDinther) May 24, 2014
Weer gewoon leren kijken
In maart vond Mac van Dinther dat hij een stevig en belangwekkend stuk over landbouw moest schrijven: moet die biologisch of gangbaar? Mac blijkt te vinden dat die biologisch moet. Da's ook één zin, zegt Soetman. Bovendien hadden uitgerekend de auteur van The Omnivore's Dilemma en Joel Salatin al verteld dat biologisch de oplossing niet is. Dat is dan ook een heel afstandse en zelfs sleetse mening waar al 50 jaar zinloos over wordt gevochten. Mac werd er meteen hartelijk om uitgelachen in zijn eigen Volkskrant. Na al dat gedoe, zijn we immers inmiddels wel gaan snappen dat biologisch net als gangbaar alleen maar op weg is naar iets beters. Misschien wel naar hetzelfde beter als gangbaar. Echt spannend is dus de opinie dat biologisch misschien wel op weg is naar heel wat anders dan biologisch. Dat ziet zelfs Mac niet, anders had hij zoiets belangwekkends natuurlijk wel opgeschreven.
En als we nou eens even helemaal niets meer vinden en alleen nog laten zien wat er in de wereld gebeurt? Nederlanders flikken er een heleboel als het op eten maken aankomt. Zou Mac dat wel weten? Wat hebben we nog meer in huis en waar staat dat allemaal buitenshuis of gaat het nu naartoe?
Ik wil weer eens gewoon weten wat er gebeurt; wat ik daarvan vind, maak ik dan wel heerlijk zelf uit. Ik ben al die zinloze meningen en nog zinlozere meningen daarover namelijk beu. Als je weer gewoon leert kijken, valt er misschien weer wat zien. Snap je dat Mac?
Fotocredits: NTR/Bureau Voorlichting
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ Huib: dat was aardig om te lezen, herken ik meteen: van de hoofdredacteur moet het meteen, zonder omwegen, zonder geschiedenis en maatschappelijke context, om het onderwerp (pootgoed in jouw geval) gaan, dat was de reden dat ik na 20 jaar uit mijn blad ben gestapt, daar presteerde men het zelfs, als ik met een foto kwam van een zeldzaam huisdier in zijn context (het landschap, de boer op de voorgrond) om dat er eenvoudigweg af te snijden, en het dier alleen te vertonen, ik heb trouwens geen seconde ooit gedacht dat ik op het verkeerde spoor zat, en de redactie op het goede! zo ben ik nou ook weer dan!
Dat ze in China aardappelen moeten gaan verbouwen en eten (past helemaal niet in hun keukens en menus, maar alla, menus kunnen snel veranderen) is een idee van prof. Rabbinge(maar chinezen moeten er zelf uiteindelijk over beslissen natuurlijk), en wel hierom: er is geen gewas waar je per vierkante meter landbouwgrond (en daarvan hebben ze er nu eenmaal niet zoveel in China) zoveel voedsel uit haalt als uit aardappels, daarom is het in Ierland eerst heel goed, maar daarna, door geimporteerde ziektes uit het thuisland van die aardappel, helaas, helemaal fout gegaan, maar dat kunnen we nu met een overmaat aan fungiciden (2x per week spuiten) vermijden, dus, geen vuiltje aan de lucht, zogezegd dan.
Klaas #23, had jij het over Ti Ta Tovenaar? Het stukje - het gaat allemaal zo snel - moest ik weer even terugvinden. Nu ik het heb gelezen: ik geloof warempel dat er precies hetzelfde staat.
Volgens mij is er al eens een stukje muziek geschreven over een bepaalde knop op je TV. Misschien heeft meneer van Dinther die nog niet gevonden. Tegenwoordig hoef je er niet eens meer voor op te staan.
Een mening vorm ik zelf wel, en één van mijn meningen is dat de Wilde Keuken zo'n beetje de mooiste TV op de Nederlandse zenders is. Geweldige inhoud zonder opgedrongen meningen, prachtige beelden die je niet snel elders zou vinden met, ook niet onbelangrijk, mooie muziek eronder. Het beeld van een boot die in ergens in een Scandinavische haven langs de kade aanlegt, prachtig gefilmd door een open deur staat me nog bij. Kom daar maar eens om bij de gemiddelde docu.
@Robin - ik vind trouwens dat de KvW dat ook steeds beter doet hoor, samen met de rekenkamer - er wordt minder geoordeeld, alleen gemeld. Hoewel je bij sommige vermeldingen bijna niet anders kúnt dan oordelen door het te melden :-)
Klaas, we waren al opgehouden ;-)