De melkprijs dreigt weer een beetje te stijgen, maar ligt nog altijd 20 cent onder het niveau dat boeren zeggen nodig te hebben om melk te kunnen boeren. Boeren zijn inmiddels zo ver dat ze de melk laten weglopen. Gratis weggeven helpt immers niet. Er is geen hond die zoveel komt halen dat de melkfabrieken van CampinaFriesland erdoor droog komen te staan en mensen in de super geen dure melk die niettemin niets kost meer kunnen kopen.

Zaterdag schreef ik een stukje dat de redactie van de Volkskrant de titel meegaf 'Straks houdt de boer het nog voor gezien'. Boeren hebben een missie en malen niet om een laag inkomen. Maar misschien zijn er grenzen. Het zou toch wat zijn. Een Nederland zonder koeien in de wei. Zonder varkens en kippen in grote schuren. Zonder kassen zelfs. Eindelijk zou eten fors duurder worden en hoefde niemand daar meer om te vragen. Inmiddels loopt de melk over de akkers en gebeuren er ongelukken op binnenwegen vanwege de fatale combinatie van al die vette melk met vette klei. Er schijnt geen midden te bestaan tussen veel te veel en veel te weinig.
Dat is maf. Nog maffer is de prijsverhoging van de biologische melk bij AH die Pieter ons gisteren meldde. Negen cent meer per liter, terwijl je het gratis bij de boer kunt halen. Hoe je dat als AH je klant uitlegt? Dat hoef je niet. Zelfs bewuste klanten kopen bewusteloos biologisch. Da's wel zo makkelijk, want je fietst geen 30 kilometer om voor een eurootje besparing.




Dit artikel afdrukken