De universiteit van Wageningen heeft onlangs onderzoek gedaan naar de gezondheid van melk. In Wageningen werken veel mensen met verstand van melk, dus dat komt goed uit: de Nederlandse zuivelorganisatie is de grootste sponsor van de universiteit, zij betaalt vier Wageningse leerstoelen, en bijzonder hoogleraar Zuivelkunde Toon van Hooijdonk heeft naast zijn wetenschappelijke baan ook nog een betrekking als directeur Research en development bij Campina. Wat een kennis in huis! De Campinachef etaleerde die kennis meteen al bij zijn inaugurele rede, door te stellen dat melk ‘onmiskenbaar gezond’ is. Hij zei dat als professor en niet als melkboer dus het moet wel waar zijn.

Inmiddels heeft Wageningen enig onderzoek gedaan naar de gezondheid van melk. Betaald door de zuivelindustrie. En wat blijkt: Melk is inderdaad gezond! Volgens het eerste persbericht van de universiteit althans: “ Melk goed tegen hart- en vaatziekten. Joris Driepinter had toch gelijk.” Voor de jongere lezers: Joris Driepinter was een populair stripfiguurtje dat in de jaren zestig en zeventig het drinken van drie glazen melk per dag promootte. In 2010 werd Joris weer van stal gehaald door, frapant, de Nederlandse Zuivelorganisatie, de grootste sponsor van Wageningen.

Een van de wetenschappers die aan het onderzoek had meegedaan, de Amerikaan Walter Willet eiste dat het persbericht zou worden ingetrokken, omdat er volgens hem slechts “een zwakke en een nauwelijks belangrijk te noemen relatie is tussen het drinken van melk en het optreden van hart- en vaatziekten.” Die eis van Willet is nu, na een “open gesprek zonder verwijten” van tafel.
Een woordvoerder van de universiteit verklaart dat sponsors geen invloed hebben op het onderzoek dat ze financieren. Daar gaan wij dan maar vanuit.

Deze column verscheen afgelopen zaterdag in het Parool
Dit artikel afdrukken