De houdbaarheidsvermeldingen THT en TGT zijn verwarrend en leiden tot voedselverspilling, zeggen tegenstanders. Uit feitelijk onderzoek blijkt echter dat we ons van die data bij melkproducten helemaal niet zoveel aantrekken.
Algemeen wordt aangenomen dat consumenten producten 'op of over de datum zijn', weggooien. Zuivelproducten maken het grootste deel van het in Nederland verspilde voedsel uit.
Houdbaarheidsdata leiden tot voedselverspilling
Deze week berichtte #THTwegermee een alternatief gevonden te hebben voor de verwarring veroorzakende houdbaarheidsdata. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat 46% van de Nederlanders de houdbaarheidsdata THT en TGT als een van de grootste oorzaken van voedselverspilling ziet. Een op de 3 Nederlandse consumenten is bang ziek te worden van een product als 'de datum verstreken is'. De organisatie pleit daarom voor een nieuwe datumaanduiding: 'Kwaliteit gegarandeerd tot'. Dat zou 55% van de Nederlanders vaker laten kijken, ruiken of proeven voor ze voedingsmiddelen weggooien en dus voedselverspilling verminderen.
De Nederlandse Zuivel Organisatie laat sinds 1993 de GfK-Zuivelbarometer uitvoeren. De nieuwste editie van dit onderzoek onder een representatieve groep van Nederlanders van 12 jaar en ouder, laat zien dat mensen zich weinig aantrekken van de houdbaarheidsdatum op melkpakken. Uit de Zuivelbarometer laat zien dat minder dan een kwart (23%) zuivelproducten weggooit 'op' de datum. Jongeren en hoogopgeleiden gooien vaker zuivelproducten op of over de datum weg. Vijftig-plussers doen dat veel minder. Zij blijken ook actiever te proberen de laatste restjes uit een vla- of yoghurtverpakking te halen en verspillen op die manier minder voedsel.
Volgens de NZO weerspreken deze cijfers de aanname dat houdbaarheidsdata voedselverspilling in de hand werken. "Over andere productgroepen kunnen we niets zeggen, maar bij zuivel lijkt het er niet op dat de tenminste houdbaar tot-datum verspilling in de hand werkt", zegt Stephan Peters van NZO op Nu.nl.
Ik ruik altijd even aan een pak melk als dat over de datum is en gooi dat alleen weg als het verkeerd ruikt of klontert. Wat doe jij?
Jerry Seinfeld over de houdbaarheidsdatum op een pak melk
Fotocredits: 't laatste restje, various brennemans
Dit artikel afdrukken
Houdbaarheidsdata leiden tot voedselverspilling
Deze week berichtte #THTwegermee een alternatief gevonden te hebben voor de verwarring veroorzakende houdbaarheidsdata. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat 46% van de Nederlanders de houdbaarheidsdata THT en TGT als een van de grootste oorzaken van voedselverspilling ziet. Een op de 3 Nederlandse consumenten is bang ziek te worden van een product als 'de datum verstreken is'. De organisatie pleit daarom voor een nieuwe datumaanduiding: 'Kwaliteit gegarandeerd tot'. Dat zou 55% van de Nederlanders vaker laten kijken, ruiken of proeven voor ze voedingsmiddelen weggooien en dus voedselverspilling verminderen.
De meeste mensen trekken zich weinig aan van de houdbaarheidsdatum op melkpakken
De Nederlandse Zuivel Organisatie laat sinds 1993 de GfK-Zuivelbarometer uitvoeren. De nieuwste editie van dit onderzoek onder een representatieve groep van Nederlanders van 12 jaar en ouder, laat zien dat mensen zich weinig aantrekken van de houdbaarheidsdatum op melkpakken. Uit de Zuivelbarometer laat zien dat minder dan een kwart (23%) zuivelproducten weggooit 'op' de datum. Jongeren en hoogopgeleiden gooien vaker zuivelproducten op of over de datum weg. Vijftig-plussers doen dat veel minder. Zij blijken ook actiever te proberen de laatste restjes uit een vla- of yoghurtverpakking te halen en verspillen op die manier minder voedsel.
Volgens de NZO weerspreken deze cijfers de aanname dat houdbaarheidsdata voedselverspilling in de hand werken. "Over andere productgroepen kunnen we niets zeggen, maar bij zuivel lijkt het er niet op dat de tenminste houdbaar tot-datum verspilling in de hand werkt", zegt Stephan Peters van NZO op Nu.nl.
Ik ruik altijd even aan een pak melk als dat over de datum is en gooi dat alleen weg als het verkeerd ruikt of klontert. Wat doe jij?
Fotocredits: 't laatste restje, various brennemans
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het heeft ook te maken met de opvoeding. Men moet kinderen leren wanneer iets bedorven is of niet.
"Ik ruik altijd even aan een pak melk als dat over de datum is en gooi dat alleen weg als het verkeerd ruikt of klontert. Wat doe jij?"
Nou, da's simpel: ik drink ECHTE melk, van de boer. Rauwe melk. Dat witte goedje uit de supermarkt is geen melk, dat is een ongezond industrieel bewerkt product. Idem alle andere "zuivel" producten, gesteriliseerd, gepasteuriseerd, gehomogeniseerd, ontvet, gezoet en noem maar op. Allemaal rommel, ook al ver vóór de THT- cq TGT-datum.
Ik vind dat de benaming 'melk' beschermd moet zijn/worden, net als bijvoorbeeld fêta. Een koe/geit/schaap etc (en mensenmoeders) geven melk, soja/amandelen/kokos etc (en FrieslandCampina) niet. De zwartePietendiscussie kunnen we nu weer een maand of 10 in de kast zetten, tijd voor een witteMelkdiscussie, échte melk.
Ik kijk, ruik en voel met mijn vingers (als beleg ook maar enigszins 'plakt'; weg ermee). Het ene product heeft wat mij betreft iets meer 'coulance' dan het andere.
Maar ik werk als vrijwilligster met diverse mensen. + heb te maken met mensen gewoon als sociaal contact in mijn privé-leven (daar zit voor mij een onderscheid in).
En veel van dezen hebben dat niet meegekregen, en 'pleuren' gewoon alles weg (ook al is het bijv. in azijn weggelegd). Zonder zelfs de pot o.i.d. open te maken.
Sommigen zelfs voordat de houdbaarheids-datum verstreken is. Om zeker te weten.
Ik zie dit als een groot probleem; mensen zouden meer info/opleiding hierover moeten krijgen.
Ik verspreid zelf steeds de info die ik heb, maar dat schijnt amper zoden aan de dijk te stellen.
Ik stel voor 'houdbaar tot' voor de desbetreffende produkten aan te houden en de rest voor de consument over de balk te gooien.
Gewoon datum van productie vermelden en verder niets.
+ mensen informeren!
Ok, over de houdsbaarheids-datum van bijv. bonen: Je moet ze misschien langer koken dan gewoonlijk. Er zijn misschien wat vitaminen en mineralen verdwenen. Maar weggooien!
Eerder beter plannen in eigen huis voor de toekomst.