Bloedwaarden
In de studie gepubliceerd in het tijdschrift Circulation onderzochten Dariush Mozaffarian van Harvard School of Public Health en collega’s het bloed van 3.333 mensen. Ze bekeken drie biomarkers in het bloed die geassocieerd zijn met de consumptie van volvette producten. Uit de analyse van de bloedwaardes 15 jaar later, bleek dat de mensen die volvette zuivelproducten gebruikten een lager risico hadden op het ontwikkelen van diabetes. Ook bij het corrigeren voor gewicht bleef deze connectie in stand.
Mozaffarian: Het is weer een stukje van de puzzel van het bewijs dat laat zien dat we geen aanbevelingen moeten maken op basis van een theorie over één voedingsstof. Het gaat om het voedingsmiddel als geheel, niet om een enkele nutriëntGezond gewicht naar overgewicht
Een andere studie, gepubliceerd in the American Journal of Nutrition, beschrijft de relatie tussen volvette of magere zuivelproducten en gewichtsverandering. Onderzoekers van de Harvard Medical School volgden 18.438 vrouwen van 45 jaar en ouder. Bij aanvang van het onderzoek hadden deze vrouwen een gezond gewicht, gemeten als een BMI tussen 18 en 25. Ieder jaar vulden deze vrouwen vragenlijsten in over hun gewicht, risicofactoren voor obesitas en hun eetpatroon.
Elf jaar later hadden 8.238 vrouwen van deze groep overgewicht of obesitas ontwikkeld. Een grotere inname van volvette producten was geassocieerd met minder gewichtstoename. Dit gold niet voor de inname van magere zuivelproducten.
Is volvet dus gezonder?
Deze studies lijken te impliceren dat het gebruik van volle zuivelproducten de gezondheid ten goede komt. Een verklaring kan zijn dat mensen door het eten van volle producten meer en langer verzadigd zijn, waardoor ze minder snel trek krijgen in andere producten zoals snack. Een andere mogelijkheid is dat het vet in de zuivel ervoor zorgt dat suiker uit voeding beter wordt afgebroken. Een derde optie is dat microben in gefermenteerde zuivel de insuline respons verbeteren en op die manier het risico op diabetes verlagen.
Mozaffarian: “Het is weer een stukje van de puzzel van het bewijs dat laat zien dat we geen aanbevelingen moeten maken op basis van een theorie over één voedingsstof. Het gaat om het voedingsmiddel als geheel, niet om een enkele nutriënt.” Hij benadrukt wel dat er nog niet voldoende onderzoeken zijn om volvette producten mee te nemen in de richtlijn, maar pleit ervoor om de toevoeging ‘mager’ weg te laten. “We moeten mensen vertellen om verschillende soorten zuivel te gebruiken, zonder een aanbeveling over de hoeveelheid vet.”
Fotocredits: TetraPak
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Adriaan: waar kan ik volvette rauwmelkse kefir bekomen? (ik ga er niet zelf mee knoeien)
Het geadviseerde ontbijt kan ik niks mee. Geef mij maar een mediterraan ontbijt, of een traditioneel Engels - de eerst mede met veel groenten/ vullende supergezonde olijven(olie), feta, kruiden (bladselderij als belangrijkste) en wijnazijn (de Engelse ook met haar tomatensaus), beiden met veel eiwitten (waarbij plantaardige ), de laatste met vlees erbij. Waarbij ik wel denk dat het mediterrane beter is om af te vallen ;). Geen behoefte meer aan 'tussendoortjes'.
De hongerverminderende eiwitten mis ik in dit verhaal - net zoals 'gladde soep' - onmisbaar lijkt het haast.
Ontbijtkoek is snoep met roggemeel. Past niet binnen een verantwoord advies (speculaas en biscuit eigenlijk ook niet).
In plaats van ontbijtkoek kun je noten/pitten, (gedroogde) vruchten- supergezonde vijgen, olijven - of een desemboterham (het VC besteedt geen aandacht aan de meerwaarde van natuurlijke fermentatie van vele producten) met echte appelstroop (het VC maakt geen onderscheid tussen 'rinse' stroop, die voor meer dan de helft uit bietsuiker bestaat - die komt mijn huis niet in, en pure vruchtenstroop) en een plak volvette kaas - naar gezonde Limburgse traditie met Limburgs (desem)roggebrood.
Vleeswaar ipv volle kaas? Puur op calorieëncount? Op vleeswaar is ook andere kritiek te vinden. Er is geen bewijs dat het (met mate) nuttigen van Franse kazen ongezond is/ tot obesitas leidt. Wel zijn er tegenovergestelde aanwijzingen.
Halvarine? Vreselijk. Koffie met melk? Dan wel volle melk (en zeker geen industrie-poeder - dat veel in automaten gebruikt wordt). En het liefst 'vette' koffie (pruttel/espresso) en geen snelfilter (over de waarde van Lactesol, Cafestol and Kahweol hoor je niemand).
Adriaan, een typisch Unilever dieet, geld geld en nog eens geld.
Gewoon niet knoeien met voedsel, daar is ons lichaam op gebouwd, Darwin Principe, eigenlijk helemaal niet complex, de mens maakt het complex, dat levert geld op, het vet eruit en dat appart verkopen snijdt het mes aan 2 kanten.Talloze vitamines en mineralen worden alleen opgenomen als er vetten aanwezig zijn, dat weet iedereen hier op het forum.
#7 Adriaan. Goed voorbeeld. Ze leren het nooit!
‘Thee of koffie zonder suiker’ is wel een terecht advies. Maar met hun aanrader een plak ontbijtkoek (waarin glucose-fructose siroop het grootste aandeel heeft) en ook geen onderscheid tussen volkoren/niet volkoren gemaakt wordt slaan ze de plank weer mis en saboteren hiermee weer eens de gezondheid.
Waar kan ik een beker ‘totaal zuivel’ bekomen?