Ze geeft het volgende argument voor die stellingname:
"De wereldbevolking neemt zeer snel toe en zal zich moeten kunnen voeden. Dan moet je dus kijken naar oplossingen die er al zijn, zoals plantaardige eiwitten. Als kweekvlees zou bestaan dan moet je ook zorgen dat het voor iedereen betaalbaar en toegankelijk is. Dat is denk ik niet het geval want het zal, net als gewoon vlees, duurder zijn dan plantaardige eiwitten en meer energie kosten."
Hanna Tuomisto van de Universiteit van Oxford bevestigt deze bewering. Het produceren van kweekvlees kost evenveel energie als intensief geproduceerd varkensvlees. Toch zou de netto-milieuwinst groot zijn omdat er weinig landbouwoppervalkte voor nodig is. Dat geldt echter ook voor eiwitten die via enzymen en bacteriën kunnen worden geproduceeerd.
Het artikel laat kweekvleesonderzoekers aan het woord die blijven geloven in kweekvlees ondanks het feit dat het stuit op weerstand van consumenten. Vlees uit de fabriek is eng. Vlees staat zo dicht bij onszelf dat we ons lijken te realiseren dat we ons 'zelf' bewaken en niet tot een willekeurig fabrieksartikel willen reduceren.
Gecombineerd met de ongunstiger milieuaspecten van kweekvlees leidt dat maatschappelijk tot een keuze tegen kweekvlees, dat beschouwd moet worden als een emotioneel afgewezen alternatief op basis van achterhaalde technologie.
Plantaardige eiwitbronnen die verwerkt zijn tot hoogwaardige vleesvervangers lijken we daarentegen wel als natuurlijk te zien. Milieutechnisch moeten ze echter als gelijkwaardig aan industrieel gehouden kip worden beschouwd. Dit zorgt voor een keuze op een ander niveau. Er is geen milieuargument voor hoogwaardige vleesvervangers, maar uitsluitend een ethisch. Als ze lekker zijn, zorgt dat voor een extra argument.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is nog maar zeer de vraag of iewitten uit plantaardige bron of kweekvorm ooit dezelfde kwalitatieve voedingswaarde zullen krijgen als dierlijke. Het is de droom van alle vegetariers maar tot op heden is deze nog niet uitgekomen.
Frans-Peter, ten aanzien van kweekvlees heeft Marianne Thieme volstrekt gelijk. Dat is eenvoudige natuurkunde. Los daarvan zal het - zoals de reageerders hierboven aangegeven - nergens naar smaken.
Het is een beetje jammer als driesterren-reageerders beweren dat stenen omhoog vallen. Dat soort dingen gaat niet lang goed.
Geen milieu argument voor kweekvlees? Om milieu gaan we geen oorlogen voeren maar wel om het bezit/gebruik van water. Wat is de water-footprint van kweekvlees?
Overigens zijn er vrij veel kassen te koop (lees artikel Pieternel van Velden) waar we op een glazen (transparante) wijze kweekvlees kunnen produceren.
Kweekvlees zal nooit een serieuze eiwibron worden en wel hierom.
Een alg, schimmel of bacterie kun je met eenvoudige hulpstoffen opkweken. Gewoon in een fermentor zoals we dat al 1000den jaren doen voor bierproductie etc.
Vlees is een weefsel en dat is veel complexer. Er zijn bouw- en groeistoffen als vitaminen, suikers, aminozuren en vetten nodig die relatief simpel zijn te produceren. Belangrijk is dat er ook groeifactoren nodig zijn (kleine eiwitten) die de spier (stam)cellen aanzetten tot groei. Deze groeifactoren worden door andere cellen gemaakt en de meest goedkope bron op dit moment is dierlijk serum...
Bij mijn weten kunnen deze groeifactoren op dit moment nog niet in een dierserumvrij systeem gemaakt worden.
In de toekomst kunnen deze factoren misschien gemaakt worden door schimmels maar het gaat dan altijd om een product van genetische modificatie.
Kaas met GM stremsel wordt tot mijn ergernis niet gebruikt in Nederland en als dat al een bezwaar is?
Voor de culi is het belangrijker dat kweekvlees uit stamcellen in de verste verte niet lijkt op een echte spier. Het bindweefsel tussen de spiervezels ontbreekt waardoor de bite heel anders zal zijn. Lang stoven van kweekvlees zal pap geven.
Nog belangrijker is misschien wel het ontbreken van vet. Kweekvlees heeft geen vetrandje of vetaders en dat maakt het op zijn best even smakelijk als de allerlafste kipfilet.
http://www.santemer.com/algues-vrac-nos-produits-gamme-industrie-agroalimentaire-algues-vrac-santemer-aquacole-ouessant-alimentaire-landerneau-29.php