Diverse onderzoeken hebben al laten zien dat obese mensen die een maagverkleiningsoperatie ondergaan, daarna beter op gewicht blijven, een betere kwaliteit van leven hebben en minder risico lopen op ziekten die met obesitas gepaard gaan. Nieuw onderzoek laat zien dat bariatrische chirurgie ook het overlijdensrisico op lange termijn (5 tot 10 jaar) aanzienlijk vermindert ten opzichte van mensen die geen ingreep ondergaan. Het onderzoek is verschenen in JAMA, meldt MedicalNewsToday.

Veteranen
Hoofdonderzoeker dr. David Arterburn van het Group Health Research Institute in Seattle voerde een lange termijn studie uit. Hij volgde 2.500 obese patiënten die een bariatrische ingreep hadden ondergaan tussen 2000 en 2011. Van deze groep - veteranen - was 74% man, in tegenstelling tot veel andere studies waarin vrouwen de grootste groep vormen. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 52 jaar en hun gemiddelde BMI 47. In een controlegroep volgde Arterburn 7.642 mensen die geen chirurgische ingreep hadden ondergaan. Hun gemiddelde leeftijd was 52 en hun gemiddelde BMI 46.

Overlevingskans stijgt met de jaren
Gedurende de 14 jaar dat de studie liep, stierven 263 patiënten die bariatrische chirurgie hadden gehad. In de controlegroep vielen 1.277 doden. Gedurende het eerste jaar na de ingreep was het overlijdensrisico voor de geopereerde patiënten 2,4%, tegen 1,7% in de controlegroep. Op korte termijn vergroot een ingreep dus niet je overlevingskans. Maar na 5 en 10 jaar waren de overlijdensrisico's voor de ingreeppatiënten 6,4% en 13,8% respectievelijk, tegen 10,4% en 23,9% in de controlegroep. Dit lijkt er op te wijzen dat bariatrische chirurgie de overleving op lange termijn verbetert.

Afvallen doet langer leven
Dr. Arterburn voegt daar aan toe: "Onze resultaten kunnen bredere implicaties hebben voor afvallen in het algemeen. Tot nu toe was er niet veel bewijs dat bewust afvallen - of dat nu door een ingreep, medicijnen of een dieet en bewegen komt - tot langer leven leidt, ondanks de studies waaruit blijkt dat patiënten met een lagere BMI langer leven. Onze resultaten zouden, in combinatie met andere studies naar bariatrische chirurgie, kunnen helpen dat argument rond te krijgen."

Bariatrische chirurgie is nog altijd omstreden. De operatie kan tot complicaties leiden. Daarnaast wordt het gezien als een technische ingreep die een aanslag zou vormen op onze menselijke integriteit. Tegenstanders vinden vooral dat het niet 'normaal' moet worden om niet de oorzaken maar slechts de gevolgen van extreme vormen van dikte aan te pakken, ook al kan de ingreep in ernstige individuele gevallen uitkomst brengen.

Fotocredits: 'Exercise', Sandra Cohen-Rose and...
Dit artikel afdrukken