Veteranen
Hoofdonderzoeker dr. David Arterburn van het Group Health Research Institute in Seattle voerde een lange termijn studie uit. Hij volgde 2.500 obese patiënten die een bariatrische ingreep hadden ondergaan tussen 2000 en 2011. Van deze groep - veteranen - was 74% man, in tegenstelling tot veel andere studies waarin vrouwen de grootste groep vormen. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 52 jaar en hun gemiddelde BMI 47. In een controlegroep volgde Arterburn 7.642 mensen die geen chirurgische ingreep hadden ondergaan. Hun gemiddelde leeftijd was 52 en hun gemiddelde BMI 46.
Overlevingskans stijgt met de jaren
Gedurende de 14 jaar dat de studie liep, stierven 263 patiënten die bariatrische chirurgie hadden gehad. In de controlegroep vielen 1.277 doden. Gedurende het eerste jaar na de ingreep was het overlijdensrisico voor de geopereerde patiënten 2,4%, tegen 1,7% in de controlegroep. Op korte termijn vergroot een ingreep dus niet je overlevingskans. Maar na 5 en 10 jaar waren de overlijdensrisico's voor de ingreeppatiënten 6,4% en 13,8% respectievelijk, tegen 10,4% en 23,9% in de controlegroep. Dit lijkt er op te wijzen dat bariatrische chirurgie de overleving op lange termijn verbetert.
Afvallen doet langer leven
Dr. Arterburn voegt daar aan toe: "Onze resultaten kunnen bredere implicaties hebben voor afvallen in het algemeen. Tot nu toe was er niet veel bewijs dat bewust afvallen - of dat nu door een ingreep, medicijnen of een dieet en bewegen komt - tot langer leven leidt, ondanks de studies waaruit blijkt dat patiënten met een lagere BMI langer leven. Onze resultaten zouden, in combinatie met andere studies naar bariatrische chirurgie, kunnen helpen dat argument rond te krijgen."
Bariatrische chirurgie is nog altijd omstreden. De operatie kan tot complicaties leiden. Daarnaast wordt het gezien als een technische ingreep die een aanslag zou vormen op onze menselijke integriteit. Tegenstanders vinden vooral dat het niet 'normaal' moet worden om niet de oorzaken maar slechts de gevolgen van extreme vormen van dikte aan te pakken, ook al kan de ingreep in ernstige individuele gevallen uitkomst brengen.
Fotocredits: 'Exercise', Sandra Cohen-Rose and...
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ben het helemaal met Huib eens. Bariatrische chirurgie vertegenwoordigt bij uitstek de medicalisering van obesitas maar de effecten zijn consistent gunstig. Wat dat betreft vertelt dit onderzoek niets nieuws. De chirurgen zijn intussen zo bedreven dat de kans op complicaties erg klein is, alhoewel je die nooit volledig uit kunt bannen. Verleden jaar heb ik een operatie bijgewoond in het Rijnstate ziekenhuis uitgevoerd door chirurg Ignaca Janssen. Het was zeer interessant om dat een keer van dichtbij te zien. Het blijft een rare gedachte om via chirurgisch ingrijpen te zorgen dat iemand minder gaat eten maar dat is geen goed tegenargument.
Hallo Huib: Ik zag dat je direct op de nederlandstalige site terecht kwam. Als je even doorklikt naar pagina 2 zie je de Uilenspiegel Darmafsnijders staan. Daarin ook een literatuurlijst met verwijzing naar 86 geraadpleegde rapporten. Op de site kun je ook zien wie en wat de auteurs zijn; geen hobbyisten maar mensen uit het vak, geen journalisten dus.
Piet, kan je een beetje duidelijker zijn? Ik zie hier helemaal geen Nederlands vlaggetje. En waarom lees je het JAMA onderzoek niet meteen, dan houden we een beetje tempo in de discussie.
Huib #1, niet meer omstreden: dat hangt er een beetje vanaf wie je spreekt, denk ik. Daarom kozen wij ervoor om het te vermelden en het te vermelden zoals we dat deden (zie de slotzin).
Het onderzoek is niet voor niets gedaan en kan de acceptatie van Piets darmafsnijders vergroten.
Ik twijfel ten zeerste aan dit onderzoek temeer omdat ik me intensief bezig heb gehouden met bariatrische chirurgie. (zie euleev.nl en klik via het Nederlands vlaggetje door naar de special hierover, die wij Darmafsnijders genoemd hebben. Daarbij een hele lijst van onderzoeken naar de gevolgen van bariatrische chirurgie, die niet zo rooskleurig zijn. Ik zal het JAMA onderzoek komende week kritisch gaan lezen.