Dat schrijft Medical Xpress. Bij een vetstigma denkt de samenleving dat mensen die te dik zijn ongezond leven en daardoor te maken krijgen met de nodige medische consequenties. Het stigma plaatst dikke mensen op een achterstand. In hun jeugd worden hun prestaties op school minder gewaardeerd zodat hun opleidingsniveau en doorstroming worden gehinderd. Dat heeft vervolgens weer consequenties op hun baankansen en inkomen.

Biologisch gezien zegt de verdeling van vet over het lichaam daadwerkelijk iets over iemands gezondheid. Vet rondom de heupen, billen en dijen van jonge vrouwen kan duiden op vruchtbaarheid. Buikvet staat daarentegen juist voor metabole ziekten als diabetes of cardiovasculaire ziekten.

Die uiterlijke kenmerken gebruiken mensen om de ander ook op zijn of haar innerlijke competenties te beoordelen. Daarom keken onderzoekers van Arizona State University en Oklahoma State University of lichaamsvorm stigmatiserend werkt.

Om vast te stellen hoe we naar medemensen kijken, gebruikten de onderzoekers plaatjes van mensen met ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht en obesitas. De lichamen die ze lieten zien varieerden in omvang en vorm. Obese vrouwen bleken meer te worden gestigmatiseerd dan vrouwen met overgewicht; vrouwen met overgewicht hadden daar nog meer mee te maken dan vrouwen met een normaal gewicht. Vrouwen met buikvet hadden meer last van het vetstigma dan vrouwen met hetzelfde gewicht maar met vet rondom de heupen.

De onderzoeker constateren dat lichaamsvorm stigmatiserend werkt en bovenop het oordeel komt dat een hoger lichaamsgewicht al met zich meebrengt. Is dat ethisch? Nee, maar mensen doen het in de praktijk nu eenmaal. Onze manier van kijken plaatst mensen in hokjes. Kledingadviezen voor appel-, peer- en zandloperfiguren versterken die beeldvorming ook nog eens, denken de onderzoekers. Ook trainingsprogramma's gericht op het figuur zouden die rol hebben.

Je zou ook kunnen zeggen dat de onderzoekers ontdekten wat Kim Kardashian al veel langer doorhad met met haar extra aangezette volle dijen en billen naast haar platte buik.
Dit artikel afdrukken