0
Fotocredits: 'Slimming', via Pixabay

Flash GezondheidKnellende broek betekent gevaar

Een bierbuikje of een zwembandje is helemaal niet zo onschuldig. Daarvoor waarschuwen 3 hoogleraren in de Volkskrant. Bij een knellende broek, moeten onze alarmbellen afgaan, zeggen hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum (Erasmus MC), hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell (Vrije Universiteit Amsterdam) en hoogleraar neuroanatomie Amanda Kiliaan (Radboudumc).

Hoeveel Nederlanders er precies te veel buikvet hebben, is niet bekend. We definiëren overgewicht nog altijd ten onrechte op basis van de BMI. Vet op de buik is slechter voor de algehele gezondheid dan bijvoorbeeld vet op de heupen of billen. Bij buikvet ontstaan kleine ontstekingen die het immuunsysteem uit balans brengen, aldus Van Rossum.

Te veel buikvet vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker én ligt ten grondslag aan tal van andere ziekten: auto-immuunziekten, artrose en depressie. Ook herstel je mogelijk minder snel van een ziekte. Van Rossum noemt het schrikbarend maar tegelijk ook positief, omdat er veel gezondheidswinst te behalen valt met het aanpakken van buikvet, dat als eerste verdwijnt bij afvallen. Laat zorgmedewerkers vaker het meetlint pakken: "U komt voor uw knie, laten we dan ook even naar uw buikomvang kijken" zou standaard moeten zijn. Net als vragen om hulp bij het overschakelen naar een gezonde leefstijl.

Tegen buikvet werkt alleen structureel gezonder eten, minder alcohol drinken, meer bewegen en te veel stress vermijden, zegt Seidell. Het is niet zo dat bepaalde soorten voedsel eerder in buikvet omgezet worden. Wel eet je natuurlijk van frisdrank en chips makkelijker door dan van worteltjes.

de Volkskrant - Waarom buikvet een betere graadmeter is voor (on)gezondheid dan BMI ? en hoe je dat meet, 12 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.