Het stratium is een gebied in de hersenen dat met beloning te maken heeft. In sommige proeven bleek er 20-50% toename aan dopamine, gelijktijdig met het stijgen van het insulineniveau.
Bij de laagcalorisch groep bleek de insulinegevoeligheid tien keer hogerOm hun bevindingen te testen voerden de onderzoekers ook andere proeven uit. Bij één daarvan vergeleken ze de insulinegevoeligheid bij dieren die een laagcalorisch dieet kregen met die van dieren die een normaal dieet werden gevoerd. Bij de laagcalorisch groep bleek de insulinegevoeligheid tien keer hoger. Deze dieren hadden maar een tiende van de hoeveelheid insuline nodig om dezelfde dopaminerespons op te roepen.
Bij dieren met een hoogcalorisch dieet was de insulinegevoeligheid geheel verdwenen. In een derde proef konden de dieren een drankbeloning die ofwel gecombineerd werd met een stof die het insulinesignaal blokkeerde, of een placebo. Ze kozen stuk voor stuk de laatste optie, die voor een normale insulinerespons en dus dopamine-afgifte zorgde.
Alles bij elkaar suggereren de resultaten dat insuline een belangrijke rol speelt bij de productie van dopamine en dus het gevoel van welbevinden. Insuline lijkt een schakel in de keten die het beloningsgevoel bij bepaalde voedingspatronen stimuleert.
Fotocredits: Hormoonhuishouden, tuppus
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zal je bekennen dat Dennis de tekst aanleverde met de titel 'Insuline gelinkt aan beloningssysteem'. De redacteur van dienst maakte er de bovenstaande van.
De titel nodigt uit tot lezen, maar staat wel ver af van de beschreven bevindingen.
Een laagcalorisch dieet zorgt voor een hogere insulinegevoeligheid en zorgt ook voor een hogere insulin-geïnduceerde afgifte van dopamine. De link tussen insuline en dopamine is nieuw.
Het mechanisme achter 'honger maakt rauwe bonen zoet' is weer wat helderder!