Nieuwe Kampioenen zijn sterk innoverende bedrijven die de financiële krant in het zonnetje wil zetten.

Vóór bedrijven uit andere sectoren met unieke opschaalbare proposities, werd het op de tuinbouw (kassen) en inmiddels ook op teelt in de bedekte en zelfs open vollegrondsteelt gerichte bedrijf onder de rook van Rotterdam de onbetwiste nummer één.

Koppert richt zich op het ontdekken en toepassen van natuurlijke bestrijders in cultuurteelten. Het bedrijf is een pionier op het gebied van moderne agro-ecologie. Het begon zo'n 50 jaar geleden toen oprichter Jan Koppert zich realiseerde dat het gebruik van gifstoffen uiteindelijk tot een cascade van problemen leidt. Beter zou het zijn de weg terug te vinden naar natuurlijke evenwichten - de natuur hoeft niet te 'spuiten' omdat ze naar een natuurlijke balans streeft tussen samenwerkende dier- en plantensoorten en micro-organismen - die toch kunnen worden toegepast in moderne, efficiënte teeltvormen.Het door het FD samengevatte oordeel van de jury luidt: Schitterend snelgroeiend bedrijf dat met biologische gewasbescherming op duurzame wijze bijdraagt aan oplossing van het wereldvoedselprobleem en op de markt van microbiologie potentieel disruptief kan zijn.

Koppert heeft inmiddels 35 vestigingen in 27 landen. Het bedrijf verkoopt ruim tachtig ‘natuurlijke vijanden’ tegen plagen en ziekten in de tuinbouw en realiseert een jaarlijkse omzetgroei van 12,5%. In 2015 zette Koppert €160 miljoen om bij een winst van €6,5 miljoen. 10% van de omzet wordt ingezet als R&D om nieuwe producten te ontwikkelen.

Koppert is marktleider op zijn gebied. Internationaal moet het bedrijf, schrijft het FD, "opboksen tegen chemiereuzen als Monsanto en BASF, die behalve de gifspuit ook steeds vaker biologische oplossingen zoeken. Maar Koppert heeft een halve eeuw ervaring in wat volgens kenners de toekomst heeft: plaagbestrijding met levende organismen."

Voorlopig zou het met zo'n voorsprong nog een flinke hap moeten kunnen nemen uit de markt die door de genoemde traditionele 'gifspuiters' wordt bediend.

Dit artikel afdrukken