Dat blijkt volgens Franse wetenschappers van het INSERM uit een onderzoek dat zij deden op muizen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Engelstalige Science Translational Magazine.

De onderzoekers ontdekten dat het equivalent van 2 à 3 kopjes koffie per dag het brein van de nog ongeboren vrucht negatief beïnvloedt. Muizen ontwkkelden er een significant verhoogde kans op epilepsie door en vertoonden slechtere cognitieve vaardigheden.

Christophe Bernard van INSERM stelt dat de onderhavige studie de eerste is die de 'zeer schadelijke' invloed van koffie op het brein in ontwikkeling blootlegt. Hij zwakt zijn krachtige uitspraak evenwel af en zegt dat de mensenstudies nog moeten bewijzen hoe cafeïne echt op mensen uitwerken. "Mensen moeten zich niet meteen grote zorgen gaan maken", zegt hij.

Het onderzoek was eigenlijk gericht op het in kaart brengen van de functie van de receptor A2AR bij de ontwikkeling van onze hersenen. Cafeïne kan A2AR belemmeren. Toen de mate van belemmering duidelijk werd, is het onderzoek verder gericht op de rol van koffie op de ontwikkeling van het jonge brein. Dat meldt Le Figaro.
Dit artikel afdrukken