In Utrecht, Noord- en Zuid-Holland past tussen de 93 en 97% van de melkveebedrijven weidegang toe, in Flevoland geldt dat voor 47% van de melkveebedrijven. In de provincies waar de koeien vaker op stal staan, zijn de bedrijven gemiddeld groter en dat betekent dat er naar verhouding minder grasland per koe beschikbaar is.
Tot 2015 daalde de trend om koeien in de wei te laten grazen. Boeren waren hun melkkoeien vaker op stal gaan houden, waar voeren en melken beheersbaarder zijn.
Maar de maatschappelijke wens om meer koeien in de wei te zien, resulteerde in 2012 in het Convenant Weidegang. Daarom neemt sinds 2015 het aantal koeien in de wei weer toe. Een hogere melkprijs, vermarkting als 'weidemelk' en voorlichtingsprogramma's voor boeren dragen daar aan bij.
Inmiddels neemt die trend een nieuwe wending. Het aantal uren dat koeien in de wei staan loopt zelfs snel terug. In 2021 liep een grazende koe gemiddeld 1.300 uur in de wei. In 2015 was dat nog ruim 1.700 uur. De afname is te verklaren doordat koeien tegenwoordig vaker alleen overdag in de wei lopen. Ze krijgen dan zo'n 7 uur weidegang. Vooral grote bedrijven blijken vaak voor 'deelweidegang' te kiezen. Voorheen was dag en nacht gebruikelijk, dan had een koe zelfs 17 uur weidegang per dag. Ook het kortere weideseizoen speelt een rol. Tussen 2013 en 2021 nam dat af van gemiddeld 165 dagen naar 155 dagen.
Om een weidegang-koe te zijn, moet het dier minimaal 120 dagen gedurende 6 uur per dag naar buiten kunnen. Dat betekent dat een weidegangkoe 92% van haar tijd in de stal verblijft. Grotere bedrijven passen al langer deeltijdweiden toe omdat ze onvoldoende grond hebben om al hun koeien tegelijk ouderwets buiten te kunnen laten grazen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Leerdammer heb ik nooit zo lekker gevonden. Voor die wat zoetige kaas zijn er lekkerder Franse (Zwitserse) alternatieven, maar ook niet mijn favo. In combinatie in de kaasfondue wel lekker.
De beste NL kaas is gemaakt van rauwe melk.... maar die past niet in het grootschalige business model. Toch verschilt die maar weinig/ niet in prijs voor de consument (de kaasboerderij vlakbij betrekt haar melk van eigen bedrijf en van een naastgelegen boer... en ja... beiden langs een florerend - deels schapen begraasd - N2000 gebied!). Iedere week een andere kaas in de aanbieding voor 9,95 de kilo. En echt volle rauwe melk in glazen fles voor 99 cent de liter (tot voor kort 69 cent :(. En de echte karnemelk... de enige lekkere. De boter subliem.
Mijn familie had vele generaties koeien in de weiden in het land van Maas en Waal/Betuwe (niet in veengebieden dus). Afgeperkt door heggen, populieren en wilgen (met hun eigen productie), en ook prikkeldraad. Zonder kunstmest of glyfosaat, Amerikaans gras. Met veel natuurlijk leven. Zwaluwen in de schuur (die veel insecten vingen rond de bongerd). Eigen voederbieten. Mond en klauwzeer een probleem, waar mijn moeder nog verhalen over heeft.
#3 Ons Melkveebedrijf thuis leverde tot aan 2015 de melk aan Bel Leerdammer voor Leerdammer kaas.
afzet gebied 1 Frankrijk gevolgd door Duitsland. Nederlandse markt voor Leerdammer is nog altijd klein.
Consumenten (shoppers) uit die beide landen hechten toen al waarden aan zaken als weidegang. Bel Leerdammer is volgens mij van kop af aan een betrokken partij geweest bij het convenant weidegang.
#8 schaalgrootte? werkroutine en werkdruk(verdeling) Topsport niveau kan de melkkoe nog wel de variatie aan van het weer? van dattum als ik naar de polder kijk waar onze boerderij stond (staat). Alsook de omliggende polders in de Vijfheerenlanden.
Vaak genoeg komt landbouw met cijfers sinds 1990, vaak als het om uitstoot reductie gaat.
Voor weidegang is database beschikbaar sinds 1997. ( ik denk dat vanaf toen de data vastlegging, data creatie van start gegaan is.
1997 Nederland algemeen: 8% van de melkgevende koeien genoot geen weidegang 92% wel. In deel Westelijk weidegebied, lees dicht bij de randstad bij veel inwoners was het 2% om 98% zelfs. ( 2004 en 2007 zelfs 1%)
Het rapport wordt sinds 2015 anders geregistreerd waardoor er een breuk zit. Je moet in 2 rapporten kijken om 1997 tot nu te zien.
deel 1 (waarschijnlijk nog wel rapport filter perioden zelf aanpassen)
deel 2 (waarschijnlijk nog wel rapport filter perioden zelf aanpassen)
In deel 2 zie ik staan dat in 2016 41% van de %dieren, Melkvee zonder beweiding heet het veld. Dat lijkt niet aan te sluiten bij de genoemde 65%¿? Melkvee met beweiding staat voor dat jaar op 59%
Frans #10, dank!! Daarmee leer je onze lezers iets.
Ik ben de nazaat van een Erfgooijersfamilie (je-weet-wel: arme boertjes rond Hilversum en Eemnes, beschermd door Floris V). Die hadden hun gemeenschappelijk Meent (ik ben daartegenover geboren, naast het huis van de koddebijer) - in ouder Nederduits 'De Gemeinde'. Vandaag leer ik van jou dat mijn soort mensen de hondenuitlaatservice heeft uitgevonden. Dat vind ik nieuws!! En dat meen ik.
Van mijn goede Franse vriendin Marie-France LANSON - van veel betere komaf - hoorde ik dat haar vader (de drijvende kracht achter het gelijknamige champagnehuis) tijdens WOII hun koe uitliet (waarvan zelf Churchill vermoedelijk de room heeft gedronken in zijn thee) omdat er niet genoeg voer was. Daarom liet pa Victor Lanson haar vreten langs de weg.
#14 daarvoor waren er ook al vele boeren die waren vertrokken van de andere kant. In 1924 is onze familie daar weggegaan, vanwege het Keteldiep en de werkzaamheden daaraan. Waar eerst de boerderij stond is nu water. Een deel is op het Kampereiland verder gegaan
Verplaatsingen gingen toen iets “makkelijker”
Wouter, gemeenschapsweiden zijn al heel oud. De meeste heidevelden werden als zodanig gebruikt.
Maar ja, ze werden het icoon van de "tragedy of the commons".