FlashWageningen in de war over koeien

In de wei haalt een koe de optimale productie niet en stoot ze veel meer broeikasgassen uit dan in de stal. Dat moet je niet willen, hield Louise Fresco (Wageningen UR), professor en bestuursvoorzitter van de beste landbouwuniversiteit ter wereld een Brabants publiek voor. Weidegang kan dus bij het oud vuil.
Het lijkt niet helemaal te kloppen. Als je zo redeneert, moet je geen koeien willen houden, maar overgaan op varkens of kippen. Dat legde vorige week een (bijna?) net zo wijze Gentse geograaf de wereld nog uit. Een professor van Fresco's eigen universiteit legde het weer anders uit: met koeien die gras eten op plekken waar toch niets anders wil groeien en nog wat restjes van onze tafel krijgen, is niets mis.
Gras zonder extra CO2-uitstoot eet een koe alleen buiten de deur en zonder veevoer. De stalkoe is schadelijker voor het klimaat omdat ze veevoer eet dat met kunstmest gemaakt is. Wageningen is vast een beetje in de war.

Nieuwe Oogst - WUR-voorzitter: toekomst zit niet in nostalgisch boeren, 11 feb 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frits van der Schans
Frits van der Schans Food- en agri-economie
  • #32
  • 13 feb '19
  • 21:52

Het gaat mis Frans Aarts en Wouter v.d. Weijden bij het feit dat de huidige melkveehouderij is ontwikkeld binnen een systeem van een onbegrensd gebruik van fossiele energie. Binnen dat systeem hoef je je niet druk te maken om het slepen met voer over de wereld, om voederwinning en mestuitrijden, om het gebruik van krachtvoeders, etc. Dan ontwikkelt een melkveehouderij zich zoals de afgelopen decennia en jaren: met minder grond en weidegang, met hogere productie en energiegebruik.

Deze (schijnbaar) hogere nutriënten efficiëntie was slechts mogelijk door een feitelijk lagere energie efficiëntie.

Als dan energie wel op waarde wordt gezet, zal het systeem zich daartoe (moeten) gaan zetten. Dat kan op twee manieren:
- hoog energiegebruik voortzetten, maar dan op het bedrijf opgewekt, (“race-to-the-bottom”) of
- doorontwikkeling van het systeem gericht op minder energiegebruik (maximale benutting eigen voeders, optimalisatie melkproductie per koe en per ha, maximale weidegang en minimale voederwinning).

Soms moet je terug op je (ontwikkelings)weg om een afslag die je eerder hebt gemist, alsnog te nemen. Dat is effectiever dan een omweg nemen....

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #31
  • 13 feb '19
  • 19:45

Wouter #27, voor de volledigheid: heb je een linkje naar de weergave op Boerderij?

Ik kan het nl. zo snel niet vinden. Het jongste artikel op Boerderij dat ik over Louise kan vinden gaat over de gemiddelde Nederlander die geen dierenactivist is nav een bijeenkomst in Overijssel.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #30
  • 13 feb '19
  • 17:51

.. Off topic, verwijderd door RS

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #29
  • 13 feb '19
  • 15:10

Martinus, pas op voor de valkuil van de veevoerindustrie: effecten bekijken op KOEniveau.
Stel bijvoorbeeld dat een koe die buiten loopt meer methaan uitstoot (wat ik overigens sterk betwijfel), dan staat daar een CO2-besparing tegenover. De veehouder hoeft immers minder te maaien, mest uit te rijden en gras op stal te voeren, allemaal zaken waarbij energie wordt gebruikt.

Je moet zulke zaken principieel bekijken op SYSTEEMniveau: alle emissies, het hele bedrijf en zelfs de hele keten, tot in Zuid Amerika.

Niet mee eens dat grondgebonden/kringlooplandbouw er toe leidt dat de akkerbouw het mestprobleem van de veehouder moet oplossen. Veel akkerbouwers hebben graag rundveemest. En als daar veevoer tegenover staat, kan het een mooie lokale kringloop worden. Helaas voor jou wel wat minder afzet voor de veevoerindustrie. Maar ik zou zeggen: pas je aan en probeer van de nood een deugd te maken.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #28
  • 13 feb '19
  • 14:15

Simon #26, dank voor je check!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.