Ailko Faber
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


imageAldo maakte er al eerder melding van: gerookte knoflook. Het bestaat al lang als homemade-product, maar wordt nu eindelijk commercieel opgepakt. Smokey Al Garlic maakt een einde aan de grootste knoflookfrustratie: net als je denkt dat je nog volop bruikbare knoflookbollen in huis hebt blijkt de een na de ander voos, uitgedroogd of beschimmeld. Met ambachtelijk gerookte Smokey Al knoflook komt daar nu eindelijk verandering in. Het roken van de knoflookstrengen bezorgt de knoflook niet alleen een delicaat rookaroma, maar zorgt ook voor zeer lange houdbaarheid tot wel een jaar. Het koudroken van de bollen gaart de knoflook niet; deze is dan ook als rauwe knoflook te verwerken in tal van gerechten. Het subtiele rookaroma komt goed tot zijn recht in soepen, sauzen, kruidenboter, salades, dressings, ovengerechten en andere culinaire creaties die niet worden overheerst door sterke additionele smaken en geuren. De Smokey Al Garlic is beschikbaar in strengen van 10, 12 of 20 forse bollen, in strengen van 21, 45 of 90 medium-size bollen en in strengen van 120 kleine bollen. Vanaf € 13,- kan men beschikken over een versgerookte streng, die bij kamertemperatuur tot tenminste mei 2007 verwerkbaar blijft. Onder optimale omstandigheden (koel, droog en goed geventileerd) is een houdbaarheid van één jaar met gemak haalbaar.
Het koudroken van knoflook is een reeds eeuwenoud proces dat wordt gebruikt om de knoflook te conserveren. Na een droogperiode op het land wordt de verse knoflook te drogen gehangen. Er wordt geselecteerd op grootte, waarna er handmatig strengen worden gevlochten. Vervolgens worden deze strengen gedurende tien dagen gerookt boven een smeulend vuurtje van lokaal gewonnen turf, biologisch verbouwd graan en zuiver hardhoutzaagsel. Elke acht uur controleert men het vuur op intensiteit en temperatuur. Dit is een secuur proces, want de knoflook mag vooral niet gaarstomen. Zo'n twintig dagen na de oogst heeft de knoflook dan een metamorfose ondergaan: op geheel natuurlijke wijze is zij voorzien van een subtiel rookaroma én een ongekend lange houdbaarheid.
Smokey Al Garlic heeft als missie de Nederlandse kookliefhebbers bekend te maken met de unieke eigenschappen van koudgerookte knoflook. Dit initiatief is ontstaan vanuit de ervaring dat knoflook die je in reguliere winkels koopt vaak tegenvalt: een vlakke smaak, snel bedorven, kleine teentjes en een harde, bittere kern. Vandaag de dag wordt knoflook door velen aan een reeks van gerechten toegevoegd; ook in Nederland heeft het de status van basisingrediënt volop bereikt. Hoog tijd dus voor een hoogwaardig knoflookproduct in de Nederlandse keukens waardoor misgrijpen niet meer voorkomt en tevens een delicaat rookaroma aan gerechten kan worden toegevoegd.

bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken