image

De NRC kwam gisteravond met een bericht dat getuigt van creativiteit. Een Nederlandse kippenondernemer start met een kippenfokkerij in Afghanistan om de Afghanen van de papaver, de Talibaan en andere drugsbarons af te helpen.

De crux? Teel graan en mais in plaats van papavers en voer dat aan de kippen. Een logisch idee. Zo maak je een economie van een rovershol. Of het zal lukken, dat weet de ondernemer zelf ook nog niet. Ik geloof dat het zelfs nog maar de vraag is of grond wel geschikt is voor de teelt van tarwe en de waterverslindende mais. Maar het is natuurlijk de moeite waard om het te proberen.

Eventjes zonder gekheid. Als we dan toch vrij denken, zou je ook kunnen overwegen het experiment op te rekken. Maak van Afghaanse kippen de meest diervriendelijke die er zijn. Het land barst van de onbenutte ruimte waar kippen een groot deel van hun eten zelf bij elkaar kunnen sprokkelen en schrobbelen. Laat ze los in de papavervelden met boomzomen en bosjes. Zorg voor een rijk bodemleven aan wormen, torren, spinnen en andere insecten. Eindelijk kippen die echt 'free range' zijn en geen noemenswaardige CO2 en methaan uitstoot hebben anders dan hun eigen windjes. Geen ploffers, maar echte, klassieke vleesrassen, of misschien wel Franse Isa's, hier ook wel bekend als Volwaards.
Reiskosten en CO2 druk? Militaire vluchten gaan toch nog tot in lengte van jaren heen en weer en kunnen het vlees meenemen.

Eindelijk een echte opbouwmissie met ondernemerschap. De kip wordt superpremium en levert dus de hoofdprijs op. Eindelijk kunnen we zo als Nederland samen met de Afghanen de Label Rouge kippen verslaan. Die Franse geluksvogels lopen buiten. In Nederland hebben we niet genoeg grond om buitenkipperijen ooit op grote schaal te kunnen ontwikkelen.

Als je maar nadenkt over beschikbare ruimte in de wereld en CO2-neutraal vlees maken. Natuurlijk: weet ik veel. Ik lees het en kan het ook niet helpen dat de gedachte bij me opkomt.
Maar is het al een met een natte vinger onderzocht? Misschien is er wel 'ruimte' om het eens nader te bekijken. Niet alleen in Afghanistan trouwens.
Dit artikel afdrukken