'Verloren strijd'
Een deel van deze toename is louter statistisch. Meer screening en betere diagnostische tests zorgen voor meer geconstateerde gevallen van kanker. Toch is er volgens de onderzoekers sprake van een reële en veel belangrijkere toename van het aantal gevallen. Ze schrijven de stijging vooral toe aan luchtvervuiling, straling, obesitas, fast food en een gebrek aan beweging.
Denis Henshaw van de Bristol University is somber: “Van veel van de omgevingsfactoren is nu bekend dat ze carcinogeen zijn, zoals luchtvervuiling, pesticiden en sommige oplosmiddelen. Wat me het meeste zorgen baart is dat we om sommige dingen niet heen kunnen. Hoe kan je luchtvervuiling vermijden? Het voelt alsof het al een verloren strijd is.”
Precision medicine
De organisatie Children with Cancer UK maakte de cijfers bekend ter promotie van een vandaag begonnen driedaags congres, waar experts onder meer de mogelijkheden van precision medicine bespreken. Bij deze nieuwe manier van behandelen stemmen artsen medicatie en aanvullende interventies precies af op de genen, omgeving en leefstijl van de individuele patiënt, zodat de behandeling mogelijk doelgerichter is. Ze roepen de overheid op om deze behandelvormen vanaf 2020 voor ieder kind en iedere jongere beschikbaar te hebben.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ben gestuit op een eerder draadje. Kanker bij ons allemaal wordt enerzijds veroorzaakt door invloed van buitenaf. Daar wordt over gepraat maar hoor nooit iets over onze weerbaarheid.
Het vermogen van ons lichaam om kanker vorming in een vroeg stadium in te kapselen en de verkeerde cellen als zodanig af te voeren. Kankervorming is in ons lichaam vanaf het moment dat we geboren zijn. Een kundig persoon zij het zo tegen mij, ons lichaam heeft vuilnismannen en vuilniswagens die inkapselen en afvoeren. Als de fabrieken die de vuilnismannen en vuilniswagens leveren geen voldoende bouwstoffen hebben stagneert het proces, komt de opruiming in gevaar met alle gevolgen van dien. Hij gaf ook aan welke organen en bouwstoffen cruciaal zijn in dat complexe proces. Waarom horen we daar niets over?
Wouter, waar we het hier over hebben is mogelijk funding voor 'precision medicine'.
En wil je dat naar boven halen, dan kost je dat een halfjaar research. Nu spreken we het ook uit. Omdat we het er hier over kunnen hebben.
En of het waar is dat we het nergens over hebben en de kluit belazerd wordt?
Ik zou het niet hardop durven zeggen. Als ik naar de cijfers kijk - maar wie ben ik? - dan zie ik een opvallende toename van kankers bij jong-volwassenen (kinderkankerstatistieken tellen tot 14, 19 en 25 jaar onder de jeugd). Maar dat is een zeer snelle conclusie die op weinig meer gebaseerd is dan op wat grove associaties van de cijfers, een gevoel en een politieke voorkeur (= je moet oorzaken aanpakken en niet gevolgen bestrijden).
Precies, Dick Veerman. Waar hebben we het over. Ik vind het overnemen van raadselachtige berichten van elders geen bijdrage leveren aan het gemene volk. Ik begrijp intussen, stom als ik ben, dat een kind van obesitas baarmoederhalskanker kan krijgen. Het staat niet zo nauwkeurig hierboven, maar toch, het laat zich lezen.
Wouter, absolute cijfers kun je bijv. hier voor de VS vinden. Volgens die statistieken krijgen op dit moment 17 op de 100.000 kinderen kanker (in de leeftijd tot 19 jaar). Dat komt neer op 1 op bijna 6.000 kinderen.
Het merkwaardige aan het bovenstaande bericht - niet van Marjolein, maar van de CwC - is dat er 'onderzoek' aan op ONS-data aan ten grondslag ligt en er geen onderzoeksrapport openbaar is gemaakt. Het is - zoals het bericht schrijft - ondersteunend materiaal voor het driedaagse congres waar precision medicine wordt besproken.
Ernstig in het bericht - als je het gewoon leest wat naar buiten is gebracht - is de constatering dat het wegnemen van de oorzaken door een van de onderzoekers kennelijk al als geen optie meer wordt beschouwd. Gaan de organisatoren daarom over op het bestrijden van de kwaal en laten ze de oorzaak maar?
De cijfers van Children with Cancer UK op de site zelf gaan niet verder dan 2010. Bij die staatjes zul je ontdekken dat in Engeland niet 1 op de 6.000 maar 1 op de 500 kinderen kanker krijgt (in de leeftijd tot 14 jaar).
Dat zijn wel erg afwijkende absolute cijfers. Is er iets aan de hand?
Hier kun je alle Britse absolute en relatieve kinderkankercijfers per type vinden. Die sporen met de bevindingen van Children with Cancer.
Op de site van het CBS is een statistiek met absolute cijfers voor Europa en daarbinnen Nederland te vinden: 3 op de 100.000 kinderen ontwikkelen kanker in de leeftijdscategorie tot 14 jaar.
Verdomme, als je het doet, doe het dan goed (zeg ik niet tegen de schrijver van het bericht hierboven, maar tegen de redactie). Kanker bij kinderen en jonge volwassenen is een ramp. Verdient aandacht. In het bericht hierboven worden alleen percentages genoemd en wordt opgemerkt dat 'een deel louter statistisch' is. Dat zijn alle percentages in het bericht. U verzuimt aantallen te noemen. Pas als u dat doet begrijpen we de ernst.
Onzorgvuldig, haast lachwekkend is de opsomming (op een hoop gooien) van oorzaken. Ik mis nog de klimaatverandering.
Nee, ik bagateliseer niet, ik wil weer eens iets weten waar een foodlogredacteur zo gemakkelijk aan voorbij gaat met wat percentages.