Yum Brands, het moederbedrijf van KFC, heeft 3 Chinese bedrijven aangeklaagd. Volgens KFC hebben deze bedrijven een hardnekkige geruchtenstroom op internet gegenereerd waarin de kwaliteit van KFC's ingrediënten in een kwaad daglicht wordt gesteld. Het meest belachelijke gerucht: de kippen die KFC verwerkt hebben 8 poten en 6 vleugels.

KFC, de grootste restaurantketen in China, zag klanten met bosjes weglopen en leed de afgelopen 3 kwartalen aanzienlijk omzetverlies. Afgelopen kwartaal liep dat op tot 9%
Lastercampagne
De aangeklaagde bedrijven zouden al sinds 2012 valse geruchten verspreiden met misleidende foto's en artikelen op internet. De geruchten, die begonnen met groeihormonen en antibiotica in KFC kip, vonden bij het Chinese publiek een gewillig oor. Dat is, na een reeks voedselveiligheidsschandalen, bijzonder gevoelig voor berichten over voedselveiligheid.

Omzetverlies
KFC, de grootste restaurantketen in China, zag klanten met bosjes weglopen en leed de afgelopen 3 kwartalen aanzienlijk omzetverlies. Afgelopen kwartaal liep dat op tot 9%. Bijna de helft van de omzet van KFC komt uit China. De afgelopen maanden heeft het bedrijf zijn productieprocessen en leveranciersketen grondig opgeschoond. Nu is het tijd om dat aan de buitenwereld te vertellen.

Overheidsaanpak van laster
De actie van KFC sluit aan bij de verscherpte maatregelen van de Chinese overheid om 'online geruchten' de kop in te duwen. In China is het heel gebruikelijk op internet met modder te gooien. Merken en bedrijven kunnen gemakkelijk content 'kopen', zowel positieve als negatieve. Verschillende internetmarketingbedrijven zijn al veroordeeld. Hardnekkige geruchtenverspreiders kunnen drie jaar gevangenisstraf krijgen.

Yum Brands neemt met de rechtszaak een voor een Westers bedrijf ongebruikelijke stap. Het bedrijf eist schadevergoedingen ($242.000) en excuses van iedere overtreder. En uiteraard onmiddellijke stopzetting van de lastercampagnes, meldt The Wall Street Journal.

Fotocredits: 'From Chairman to Colonel', oinonio
Dit artikel afdrukken