Een keurmerk is een compact, visueel kwaliteitsoordeel van een product of dienst, afkomstig van een betrouwbare bron. Het idee is dat je in één oogopslag (visueel) kunt zien dat het product of de dienst is goedgekeurd (kwaliteitsoordeel) door een onafhankelijke en deskundige instantie (betrouwbare bron). Aldus het internet.

Keurmerken zijn zo’n vorm van wantrouwen: visuele geurvlaggen in een lucratief spel tussen verkopers van vertrouwen en wantrouwen
Ik heb moeite met elke vorm van geïnstitutionaliseerd wantrouwen. Keurmerken zijn zo’n vorm van wantrouwen: visuele geurvlaggen in een lucratief spel tussen verkopers van vertrouwen en wantrouwen.

Burgerlijke verantwoordelijkheden en overheidsverplichtingen
Het is de taak van burgers om informatie te vergaren die hen in staat stelt verantwoorde keuzes te maken. Tegelijkertijd moet de overheid ervoor zorgen dat bedrijven transparanter opereren. Als burgers hun zoektocht naar informatie volledig overlaten aan de overheid of aan geaccrediteerde keuringsinstanties, geven ze hun soevereiniteit op. Dit opent de weg naar misbruik of manipulatie. Uiteindelijk wordt de afnemer van het keurmerk zélf de prijs.

Neem bijvoorbeeld een consument die biologische producten koopt en vertrouwt op het bio-label (dat overigens geen keurmerk is), maar zich niet verdiept in wat dit label precies inhoudt. Door enkel de aankoop te doen draagt deze consument niet bij aan het vergroten van vertrouwen in voedsel, maar eerder aan het verkleinen ervan.

Vertrouwen of wantrouwen?
Een keurmerk is alleen effectief wanneer het letterlijk en figuurlijk wordt gedragen door goed geïnformeerde consumenten. Het is natuurlijk handig en tijdbesparend wanneer organisaties zoals Milieu Centraal na uitgebreid onderzoek een selectie van de beste keurmerken presenteren: van ruim 400 keurmerken in Nederland naar een top twaalf beste keurmerken.

Maar moeten we ons niet afvragen of ‘handig en tijdbesparend’ wel de weg is die we moeten bewandelen als het gaat om vertrouwen in ons voedsel en voedselsysteem? Is het niet tijd om weer te weten waar ons eten vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd? Het internet biedt nu de mogelijkheid om zaken zelf uit te vinden, in je uppie of met echte vertrouwelingen.

Misschien is het inmiddels onmogelijk om precies te weten waar al onze voedingsmiddelen vandaan komen, van Haribo tot vegaburger. Dan is een keuze versimpelend keurmerk toch oké?
Keurmerken zijn treurmerken geworden, voor een overheid die worstelt met wetgeving en controle

Keurmerken als treurmerken
Laten we eens kijken naar kinderspeelgoed: je wilt toch dat je kindjes het beste, fijnste, leukste, veiligste speelgoed hebben op weg naar hun partnerschap van een internationaal advocatenkantoor aan de Zuid-As? Nu dan, vertrouw dan op speelgoed met het CE-merk. Het CE-merk is net als het bio-label geen keurmerk. Jaarlijks belanden 60.000 baby’s in het ziekenhuis door een ongelukje met speelgoed. Dat komt deels omdat ouders denken dat het CE-merk een keurmerk is, maar het in feite slechts een pakket minimum eisen beslaat, en deels omdat allerlei slimme producenten en importeurs Russische roulette spelen met aansprakelijkheden van al dan niet getest speelgoed, wellicht bijgestaan door die advocaten op de Zuid-As.

Keurmerken zijn treurmerken geworden, voor een overheid die worstelt met wetgeving en controle. Ik denk dat al onze Europese voeding gewoonweg voedzaam en veilig aangeboden en verorberd kan worden, zonder keurmerken. Laat de democratie in alle openheid wet- en regelgeving opstellen die klopt. Wanneer zoals alle wetten en regels die verjaard en bejaard worden, bespreek dan als burgers, consumenten en bedrijven gezamenlijk hoe het beter kan, nog voordat het politieke en lobbycircuits ingaat.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dit doen lees je in De ontdekking van de ander. Bekijk ook de introductie tot de keurmerkreeks of het overzicht van de serie Wat is een keurmerk?
Dit artikel afdrukken