In zijn zaterdagse column in de Volkskrant steekt Martijn Katan de draak met de natuurlijkheid van voeding. Transvetten zijn slecht en zouden uit ons eten moeten verdwijnen. Dat vinden ook foodloglezers spontaan. Transvetten zijn onnatuurlijk, denkt iedereen. Nee hoor, zegt Katan, ze zijn wel slecht maar niet onnatuurlijk. Het is zelfs maar de vraag waarom de industrie wel transvetten uit zijn producten zou moeten halen als de natuur dat niet hoeft. Die gevaarlijke vetten zitten bijv. ook in de meest natuurlijke koemelk, m.n. in die van dames die buiten lopen.

Omdat Katan ervan houdt heilige huisjes door te prikken( bravo!), schrijft hij een lekker provocerende slotzin: "Natuurlijk is niet hetzelfde als gezond." Exit Michael Pollan, met zijn simpele oplossing ('eat food') tegen het zgn. nutritionisme, dat Katan zowel lijkt te omarmen als te bestrijden voor wat betreft te ver doorgeschoten gezondheidsklets.

Opnieuw bewijst Katan dat je je niet gek moet laten maken. Maar wat leert de Volkskrantlezer daar nou van? Er zijn 2 alternatieven:
- 'natuurlijk is ook al niet gezond'
- 'weet je, laat ook maar, dat gezondheidsgeklets'

Als we - zoals Katan de afgelopen tijd niet nalaat te onderstrepen - zo weinig weten over eten, hoe kun je daar dan het beste over communiceren?

De column vind je hieronder. image
Dit artikel afdrukken