De Belgische horeca kampt met leeglopende keukens, meldt De Standaard. Jonge mensen zien geen toekomst in het koksschort. De branche floreert, maar hotelscholen tellen 20% minder studenten en de helft van de afgestudeerden verlaat het vak binnen vijf jaar. Eén op de zes vacatures blijft onvervuld. Om het tij te keren, organiseert tweesterrenchef Filip Claeys van De Jonkman in Brugge een congres waarop internationale toppers als Sergio Herman en Albert Adrià komen spreken over de pracht van het vak. Hopelijk trekken zij gewenst talent over de streep. Ook in Nederland speelt het probleem. Volgens de Telegraaf ligt het aan de jeugd, die geen zin heeft in de onregelmatige werktijden.
De Standaard - Dit zijn de beste Belgische restaurants, volgens Gault&Millau
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het is behoorlijk stressvol werk, elke dag weer, daar moet je tegen kunnen en zin in hebben. Volgens het CBS hebben koks gemiddeld genomen de meest stressvolle baan. Het loon kan ook niet al te hoog zijn anders wordt het eten te duur. Inclusief de onregelmatige en lange werktijden is dat een recept voor een burnout, als je t mij vraagt.