Gas
Waar in het verleden werd gedacht dat de hoeveelheid vet de reden was achter zinkende of drijvende ontlasting, weten we inmiddels dat het verschil in drijfkracht te wijten is aan de hoeveelheid gas in feces. Vastzittende gasbellen laten drollen drijven. Maar de oorsprong van het drijffenomeen blijft slecht begrepen. De vraag is waarom de een meer gasbellen vormt dan de ander.
'Kiemvrije' muizen
Onderzoekers van de Mayo Clinic experimenteerden al met het steriliseren van de ingewanden van laboratoriummuizen en de invloed van het aangepaste microbioom op de spijsvertering en de gezondheid van de muizen. Per 'toeval' ontdekten ze dat de ontlastingsmonsters van de 'kiemvrije' muizen (zonder darmbacteriën) alleen zinkers produceerden. Normaal drijft ongeveer de helft van de muizenkeutels in water. Hierop injecteerde het team darmbacteriën van gezonde muizen in de magen van kiemvrije muizen: er was een toename van drijvers. De onderzoekers vermoeden daarom dat de drijfkracht van ontlasting alles te maken heeft met bacteriën in de darm. Ook bij mensen.
Het lukte de onderzoekers niet de bacteriën die meer gas produceren te isoleren.
Het team ontdekte dat er meer dan 10 gasogene - gasproducerende - bacteriesoorten zijn binnen de typische darmgemeenschap. De volgende stop is om deze allemaal afzonderlijk in de ingewanden van kiemvrije muizen te introduceren. Microbiële analyse van menselijke uitwerpselen zou ook kunnen onthullen welke gasproducerende bacteriën vaker voorkomen in drijvers. De onderzoekers merken op dat eerder onderzoek uitwijst dat Bacteroides ovatus bij mensen meer winderigheid veroorzaakt. Dat maakt dat de onderzoekers verwachten dat deze ook een van de boosdoeners is die verantwoordelijk is voor de vorming van drijvers bij mensen.
(On)gezondheid drijvers en zinkers onbekend
"Nu is er geen verwarring meer over wat ontlasting laat drijven. Het is het gas van darmmicroben, niet van ingeslikte lucht of andere bronnen", reageert onderzoekster Nagarajan Kannan van de Mayo Clinic. Voeding, genetica en zelfs hoe iemand geboren is, speelt een rol bij het bepalen van poeptypes, zegt ze. Deze factoren beïnvloeden de mix van bacteriën in de darmen van een persoon. In dit stadium is nog niet te zeggen of het gezonder is om drijvers of zinkers te hebben, volgens Kannan. "Het hangt waarschijnlijk af van welke darmbacteriën precies het gas produceren."
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ons huishouden telt 2 personen, eten meestal hetzelfde en hebben beide regelmatig periodes met drijvende drollen. Het is inmiddels bijna voorspelbaar wanneer het drijvende drollen tijdperk aanbreekt, gewoonlijk na en aantal dagen veel groente met peulvruchten. Wordt tevens voorafgegaan door verhoogde winderigheid.
Dit onderzoek past m.i. in de categorie 'open deur'. Voor iedereen die een beetje thuis is in darmgezondheid is dit namelijk niet nieuw. Voor iedereen die ook maar iets weet van bacterieel metabolisme is dit ook een open deur van jewelste. Als voorbeeld: veel mensen kennen misschien boterzuur, een korteketenvetzuur met gunstige effecten. Bacteriën produceren dit, maar daarbij produceren ze ook CO2. Dat geldt ook voor de synthese van andere korteketenvetzuren en is precies de reden dat je winderig kan worden als je veel vezels eet.
Overigens, niet alleen bacteriën produceren gassen. Neem de Methanobrevibacter smithii, een archaeon die methaangas produceert. Dat is geassocieerd aan obstipatie en daaruit voortvloeiende problemen zoals SIBO.
Er is dus al heel veel hierover bekend, dus ik vraag mij af waarom hier tijd van onderzoekers en geld in gestopt is.
Ah, zo'n plateautje. Die hadden wij vroeger thuis ook. Komen die nog vaak voor?
#2 Dick, ik denk dat Astrid in #1 op een ander onderscheid doelt dan jij in de gaten hebt.
Vlakspoel versus doorspoel. Vanuit ziektebeeld is het maar de vraag of het goed is om te weten of je drijvers of zinkers hebt aan drollen. Vindt u het belangrijk om uw ontlasting in de gaten te houden vanwege ziekte? Dan is een vlakspoel de beste keuze.
Ik herinner me ook nog de gesprekken rondom de opkomst van die 'plons' toiletten.
Anderzijds is voor mannen herkenbaar dat de vlakspoel gemakkelijker in de ronde spetteren bij staand plassen. Zekers als je nodig moet en de blaas flink gevuld is. Wellicht dat jong zijn ook meespeelde bij de mate van spetteren. ( en altijd maar het verwijt krijgen dat 'wij' mannen niet kunnen richten ;-).
We mogen niet meer praten over seks. Zelfs geen grappen maken.
We mogen geen complimenten geven (want kunnen grensoverschrijdend zijn).
We mogen niet topless op het strand liggen, korte broek en t-shirt op kantoor hoort niet.
We moeten voorzichtig zijn met handjes geven, schouderklopjes etc.
Gelukkig is 'poep' nog niet een verboden onderwerp.
:-)