De Britse tv-kok Jamie Oliver weet zijn in financiële moeilijkheden verkerende keten Jamie’s Italian te redden door een akkoord te sluiten met zijn schuldeisers. The Sun onthulde dit weekend dat de schulden zijn opgelopen tot £71.5 miljoen. Het akkoord met de schuldeisers is een herstructureringsplan en voorziet in huurverlagingen en de sluiting van 12 (van de 37) Britse restaurants. Daardoor verliezen 450 restaurantmedewerkers hun baan. Eerder sloot de beroemde tv-kok al 6 vestigingen van zijn restaurantketen in Groot-Brittannië.
De buitenlandse vestigingen lijken het veel beter te doen. Zij zullen dus niet lijden onder de moeilijkheden van het Oliver-concern in Groot-Brittannië, schrijft de Frankfurter Allgemeine. Dit jaar staat in Hamburg de eerste Duitse vestiging van Jamie's Italian op de planning.
FAZ - Restaurantkette in Schulden: Kochkünstler Jamie Oliver hat sich die Finger verbrannt
De buitenlandse vestigingen lijken het veel beter te doen. Zij zullen dus niet lijden onder de moeilijkheden van het Oliver-concern in Groot-Brittannië, schrijft de Frankfurter Allgemeine. Dit jaar staat in Hamburg de eerste Duitse vestiging van Jamie's Italian op de planning.
Opvallend dat koks, die op eigen kracht of door media de hemel ingeprezen werden, zelf er niet zo in geloven, en ten eind raad, omdat de fantasie op is, proberen de receptuur van hun koken te transplanteren naar een lucratief handeltje...
Jonnie gaat een deal aan met Siemens en start een winkeltje, Sergio probeert een labeltje 'Oud Sluis' aan een ordinaire friet op te hangen, Jamie verkoopt zijn naam aan dubieuze eettentjes, en zelfs Ferran Adrià gaat een bijbel van 35 banden van elk 500 pagina = 17.500 bladzijden schrijven (?) voor hen die niet kunnen koken, maar waarde hechten aan sjieke exclusieve ruggen in een nooit gelezen boekenkast.
Leuk voor bezoek.
'Goh ! Mooie serie van Ferran .. Eh... Was je er ook ooit in El Bulli , Huub Jan-Kees ?"
"Jaaaaha !.. Tuurlijk.. met Poetin en Jeroen !"
Hij is iemand die een groep mensen aangezet heeft om wat verder te kijken qua koken, maar culinair stelt hij niet veel voor. Als zakenman heeft hij het product Jamie Oliver in de markt gezet via boeken, tv programma's, kookgerei, kant-en-klaar gerechten en z'n restaurants.Dus meer een zakenman dan een kok. Voedsel is het middel, niet het doel.
Nou begrijp ik het niet meer: is Oliver nou een zakenman die doet of hij kok is of een kok in dienst van een zakenman die hij zelf niet is?
Jamie Oliver is niet veel meer dan één grote marketing truc. Het enige positieve is dat hij heel veel mensen het idee heeft gegeven dat koken niet zo ingewikkeld is als velen denken. Maar culinair is het niet veel meer dan een charlatan..... uhhh zakenman.
Wouter, denk je dat J. Oliver alleen een zakcentje krijgt en helemaal niets over het concern dat onder zijn naam opereert te zeggen heeft?