De klassieke afhaalchinees verdwijnt. Dat schrijft Trouw.

De kans dat ieder dorp over 20 jaar nog een Lange Muur, een Peking of een Tai Soen heeft is klein. Van de 1.769 afhaalchinezen die in 2012 nog bestonden, zijn er 1.377 over. Eigenaren van het eerste exotische restaurant dat Nederland veroverde, hebben geen opvolgers. Volgens China-kenner Alice de Jong nemen hun kinderen het stokje niet meer over omdat het runnen van een afhaalchinees zwaar werk is en weinig oplevert. Als ze al in de horeca blijven, openen ze liever een wok-restaurant of culinair restaurant dat gespecialiseerd is in bijzondere gerechten.

Ten tijde van de crisis ging het goed met de afhaalrestaurants, maar nu de economie weer volop draait, haalt het publiek er zijn neus voor op.

Journalist en radiomaker Mark van Wonderen maakt de teruggang aan den lijve mee. Voor zijn boek over het typisch Nederlandse fenomeen fotografeerde hij bijna alle Chinees-Indische restaurants. “In een jaar tijd zijn er wel 50 verdwenen,” zegt hij.
Je zou er weemoed in kunnen lezen: een tijdperk van typisch 20e eeuws Hollands volkscultuurgoed verdwijnt uit het straatbeeld en van de tafels. Wat de Unesco in dit geval niet kan beschermen, bewaart 'Chin.Ind.Spec.Rest.' van Van Wonderen.
Trouw - De klassieke afhaalchinees verdwijnt: Hoelang is er nog een Chinees in iedere stad en ieder dorp?
  • Deel
Druk af