Twee gerechten met zeehondenvlees staan op de kaart van Kū-kŭm Kitchen. Het restaurant is net geopend, maar de rapen zijn al gaar. In een online-petitie roepen dierenactivisten op om die twee gerechten van de kaart te halen. “Zeehondenslacht is bloedig, gruwelijk, traumatiserend en onnodig,” schrijven ze. Dat is tegen het zere been van de eigenaren en medewerkers van het restaurant, allen afstammelingen van de originele bewoners van het Noord-Amerikaanse continent.

In een tegenpetitie vragen zij waarom de vrouw die de actie begon hun restaurant op de korrel neemt en niet de letterlijk honderden restaurants in Toronto die industrieel geproduceerd vlees verkopen. “Het wordt tijd om moedwillig onwetende Canadezen te stoppen die hun waarden blijven opleggen aan inheemse bewoners,” zeggen de opstellers.

Greenpeace, veertig jaar lang de motor in protesten tegen de zeehondenjacht, heeft in 2014 zijn acties opgegeven en zijn verontschuldigingen aangeboden aan de Inuit. Het optreden van de internationale milieuorganisatie heeft de traditionele levenswijze van traditionele jagers, vissers en andere bewoners van het Noordpoolgebied in een kwaad daglicht gesteld en daarmee onterechte houdingen onder het publiek opgeroepen. Greenpeace vindt het inmiddels verstandiger om te leren van de organische benadering van de Inuit om het leven tegen de Noordpool aan te beschermen tegen grote industrieel gedreven veranderingen. Het categorische verbod op het doden en eten van zeehond is daarmee opgeheven. Dat zei Greenpeace inmiddels alweer jaren geleden. Het nieuws moet kennelijk nog doordringen.
Dit artikel afdrukken