Dit blijkt uit onderzoek onder 547 huishoudens in de Washingtonse staatKing County.

Mensen met lagere inkomens ($40.000-$60.000 of €36.000-€55.000) lieten vaker de auto staan wanneer de buurt gezellig is, er eenvoudige toegang is tot de bestemming en ze de beschikking hebben over een fiets. De aantrekkelijkheid van de buurt heeft vooral te maken met het zien van andere mensen, de uitstraling van de gebouwen en interessante dingen om naar te kijken.

Mensen in de lagere inkomensgroep lopen en fietsen om hun dagelijkse dingen te kunnen doen, zoals boodschappen of naar het werk gaan. Mensen in de hogere inkomensgroep doen dit vooral als sport of recreatie
Voldoende fietsen
“Wat mensen motiveert om de auto te nemen of die juist te laten staan, verschilt per inkomensgroep,” zegt onderzoeker Cynthia Chen. “Voor de mensen met hogere inkomens is het pakken van de fiets of het lopen een keus, terwijl mensen met lage inkomens zich meer laten leiden door omgevingsfactoren.” De enige factor die voor beide groepen meespeelde was de beschikbaarheid van voldoende fietsen. Iedere extra fiets zorgt voor 1.1 tot 1.2 dagen meer gebruik ervan per week, in respectievelijk de lage inkomens en de hoge inkomens. In de lage inkomensgroep zorgde de beschikbaarheid van een extra auto tot 2,5 dag minder lopen of fietsen per week.

Verschillende redenen
De onderzoekers ontdekten dat de verschillende inkomensgroepen om uiteenlopende redenen gingen lopen of fietsen. Mensen in de lagere inkomensgroep lopen en fietsen om hun dagelijkse dingen te kunnen doen, zoals boodschappen of naar het werk gaan. Mensen in de hogere inkomensgroep doen dit vooral als sport of recreatie. Chen: “Dit onderzoek laat zien dat iedere buurt vraagt om een andere aanpak om de manier van reizen te beïnvloeden.”

Fotocredits: Action Shot, tropicofkansas
Dit artikel afdrukken