Binnenkort gaat het Duitse dierenwelzijnsprogramma Initiative Tierwohl van start. Naar verwachting gaat zo'n 30% van de Duitse varkenshouders deelnemen.

Niet-Duitse bedrijven mogen niet meedoen met het programma. Dat is overigens de Nederlandse en Deense varkenshoudersorganisaties (NVV en LDS) tegen het zere been. Zij hebben protest aangetekend bij Europees mededingingscommissaris Marianne Vestager, meldt Boerderij. De Nederlandse boeren willen immers graag hun varkens naar Duitsland kunnen leveren. Dat doen ze al jaren. Tierwohl sluit hen daarvan uit en maakt hun markt kleiner.

Groene Stroom principe
Initiative Tierwohl voorziet in een hogere vleesprijs, als de varkenshouder aan meer dierwelzijnscriteria voldoet. Volgens landbouwbevordingsmaatschappij DLG hebben de deelnemende bedrijven daarvoor al tienduizenden euro's geïnvesteerd, tot € 70.000 per bedrijf. De vleestoeslagen worden gefinancierd door de Duitse supermarktketens - discounter Aldi-Süd incluis. Zij zullen álle vleesprijzen iets verhogen "ongeacht of het om vlees van deelnemende bedrijven gaat of niet". In Duitsland wordt het vlees immers volgens het Groene Stroom-principe vermengd zodat er geen fraudes en verwaardingsproblemen ontstaan, zoals die bijvoorbeeld bij Vion werden geconstateerd. Omdat wij alleen een karbonade willen van een welzijnsvarken, blijven de slachters zitten met de speklappen terwijl die wel een hogere kostprijs hebben.

Concurrentie Duitsland/Nederland
Het Groene Stroomprincipe houdt onze Duitse buren ver van de kosten- en mededingingsperikelen zoals die bij ons rondom de Kip én het Varken van Morgen de kop op hebben gestoken.

Het is echter niet ondenkbaar dat Tierwohl de plek in kan nemen van ons Varken van Morgen. Vanuit de Duitse stroom varkens kunnen uitstekend de in Nederland als welzijnsvlees gewenste delen worden gehaald. Dat zou de Duitse slachters in een moeilijk in te halen concurrentiepositie brengen ten opzichte van de grootste Nederlandse slachterijen Vion, Van Rooi en Lunenburg.

Fotocredits: bertconcepts
Dit artikel afdrukken