Wereldwijd doen 1,1 miljard mensen hun behoefte in de open lucht omdat ze niet beschikken over sanitaire voorzieningen. Dat brengt een groot gezondheidsrisico met zich mee. Vliegen kunnen bacteriën uit de uitwerpselen op voedsel overdragen en urine en poep kunnen drinkwater besmetten. Daardoor kunnen mensen bacteriën en wormen binnenkrijgen die zorgen voor ziekte en ondervoeding.

Dat heeft tot gevolg dat de helft van de Indiase kinderen onder de 5 jaar kampt met groeiachterstand
In India ontlasten 590 miljoen mensen zich in de open lucht. Dat heeft tot gevolg dat de helft van de Indiase kinderen onder de 5 jaar kampt met groeiachterstand en 200.000 jonge kinderen jaarlijks aan de gevolgen van diarree en ziekten sterven.

Gewoonten en gebruiken
Voor veel Indiërs is je in de buitenlucht ontlasten gewoon. Zelfs als er toiletvoorzieningen zijn, geven velen er de voorkeur aan het 'buiten' te doen. De onhygiënische gewoonte brengt echter behalve gezondheidsproblemen, ook andere schadelijke gevolgen met zich mee. Kinderen missen lessen door ziekte. Volwassenen missen werkdagen en inkomen door ziekte. Vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar in het openbaar en hun waardigheid is in het geding. Dat alles is de Indiase premier Narendra Modi een doorn in het oog. Hij wil het poepen in de open lucht uitbannen en heeft als prioriteit gesteld dat in 2019 ieder huishouden in India over een toilet moet kunnen beschikken.

'Een roepie per toiletbezoek'
In de stad Ahmedabad, de op zes na grootste stad en agglomeratie van India, hebben de gemeentelijke overheden een nieuwe aanpak bedacht om mensen tot het gebruik van openbare toiletten te verleiden. Ze gaan uit van het principe 'jong geleerd, oud gedaan'. Dat betekent dat kinderen voor iedere keer dat ze van de openbare toiletten gebruik maken, een roepie krijgen. "We hebben 320 openbare toiletten en 143 daarvan zijn gratis. Maar we zagen nog altijd kinderen hun behoefte doen in de directe buurt van de betalende toiletten. Dus doen we het nu anders. We geven kinderen die de toiletten komen gebruiken een roepie per dag, of chocolaatjes om ze aan te moedigen de toiletten te gebruiken", zegt dr. Bhavin Solanki op BBC.
Iedere keer dat een kind van de toiletten gebruik maakt, krijgt het een kruisje op z'n kaart. Aan het eind van de maand worden de roepies uitbetaald. De autoriteiten hopen - en verwachten - dat de kinderen het goede voorbeeld geven en ook hun ouders motiveren van de toiletten gebruik te maken.

Cultuuromslag nodig
De initiatiefnemers in Ahmedabad zijn optimistisch. Zij hopen dat hun alternatieve aanpak een cruciale eerste stap kan zijn om het in de open lucht plassen en poepen uit te bannen. Anderen zijn sceptischer. Zij stellen dat er naast genoeg toiletten ook een gedragsverandering en cultuuromslag nodig zijn. Eerdere campagnes om Indiërs naar het toilet te krijgen, zijn nog weinig succesvol gebleken. Wellicht overwegen de autoriteiten daarom ook volwassenen te gaan betalen voor dagelijkse bezoekjes aan de openbare latrines.

Fotocredits: 'Hi,I'm pooping! In the open, how else would I do it?', Ajay Tallam
Dit artikel afdrukken