Dat heeft tot gevolg dat de helft van de Indiase kinderen onder de 5 jaar kampt met groeiachterstandIn India ontlasten 590 miljoen mensen zich in de open lucht. Dat heeft tot gevolg dat de helft van de Indiase kinderen onder de 5 jaar kampt met groeiachterstand en 200.000 jonge kinderen jaarlijks aan de gevolgen van diarree en ziekten sterven.
Gewoonten en gebruiken
Voor veel Indiërs is je in de buitenlucht ontlasten gewoon. Zelfs als er toiletvoorzieningen zijn, geven velen er de voorkeur aan het 'buiten' te doen. De onhygiënische gewoonte brengt echter behalve gezondheidsproblemen, ook andere schadelijke gevolgen met zich mee. Kinderen missen lessen door ziekte. Volwassenen missen werkdagen en inkomen door ziekte. Vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar in het openbaar en hun waardigheid is in het geding. Dat alles is de Indiase premier Narendra Modi een doorn in het oog. Hij wil het poepen in de open lucht uitbannen en heeft als prioriteit gesteld dat in 2019 ieder huishouden in India over een toilet moet kunnen beschikken.
'Een roepie per toiletbezoek'
In de stad Ahmedabad, de op zes na grootste stad en agglomeratie van India, hebben de gemeentelijke overheden een nieuwe aanpak bedacht om mensen tot het gebruik van openbare toiletten te verleiden. Ze gaan uit van het principe 'jong geleerd, oud gedaan'. Dat betekent dat kinderen voor iedere keer dat ze van de openbare toiletten gebruik maken, een roepie krijgen. "We hebben 320 openbare toiletten en 143 daarvan zijn gratis. Maar we zagen nog altijd kinderen hun behoefte doen in de directe buurt van de betalende toiletten. Dus doen we het nu anders. We geven kinderen die de toiletten komen gebruiken een roepie per dag, of chocolaatjes om ze aan te moedigen de toiletten te gebruiken", zegt dr. Bhavin Solanki op BBC.
Iedere keer dat een kind van de toiletten gebruik maakt, krijgt het een kruisje op z'n kaart. Aan het eind van de maand worden de roepies uitbetaald. De autoriteiten hopen - en verwachten - dat de kinderen het goede voorbeeld geven en ook hun ouders motiveren van de toiletten gebruik te maken.
Cultuuromslag nodig
De initiatiefnemers in Ahmedabad zijn optimistisch. Zij hopen dat hun alternatieve aanpak een cruciale eerste stap kan zijn om het in de open lucht plassen en poepen uit te bannen. Anderen zijn sceptischer. Zij stellen dat er naast genoeg toiletten ook een gedragsverandering en cultuuromslag nodig zijn. Eerdere campagnes om Indiërs naar het toilet te krijgen, zijn nog weinig succesvol gebleken. Wellicht overwegen de autoriteiten daarom ook volwassenen te gaan betalen voor dagelijkse bezoekjes aan de openbare latrines.
Fotocredits: 'Hi,I'm pooping! In the open, how else would I do it?', Ajay Tallam
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gecontroleerd drollen vangen is ook voor het westen van belang.
Ook wat mest betreft trouwens. We hebben te maken met medicijnresten waar micro-organismen resistent tegen worden. Bestrijdingsmiddelen, medicijnresten en hormoon verstorende stoffen.. Er komt veel weer in de keten terecht. En er zijn resten van speciale medicijnen ter bestrijding van kanker (cytostaticum). Deze stoffen zijn zo sterk dat als ze, via het riool, na een gewone RZI weer in de keten komen en het DNA van dier en mens kunnen aantasten.
Ik denk dat we een oplossing in de richting van superkritieke vergassing van biomassa kunnen vinden. Genoemde resten worden instabiel en breken af tot kleine onschadelijke moleculen.
De techniek staat hier:
http://www.biosng.com/fileadmin/biosng/user/documents/reports/c04107.pdf
Een goede poepdoos resulteert dus in nog 4 jaar tot een toename van de wereldbevolking van een equivalent Amsterdam!
Uitgedrukt (what's in a word?), er komen dus na vier jaar een kleine en/of grote 800.000 drollen per dag erbij.
Ik denk dat ik maar eens in de handel van dixis ga.