image

Meer dan een vijfde van alle nuttige diersoorten is volgens de Verenigde Naties wereldwijd bedreigd. Het nieuws kwam je ook al ter ore.

De wereldwijde vraag naar vlees, melk en eieren heeft geleid tot een enorme stijging van de massaproductie. En daarvoor heb je nuttige diersoorten. 15 diersoorten vertegenwoordigen 90 procent van alle gedomesticeerde dieren. Die laatste, dat zijn de nuttige diersoorten.

Ik begrijp het punt dat de FAO wil maken bij de rapporten, die het uitbrengt. Maar de logica ontgaat me soms. Dick houdt van katten. Zijn katten thuis zijn dus nuttig. Ik ken mensen die er anders over denken, maar in Europa hoort het niet katten te eten. Is een kat dan geen nuttig, gedomesticeerd dier meer? Of valt dat dan onder die overige 10%? Wat denken ze daar in Azië over

Wat leerde ik alvast uit het rapport:

1) de keerzijde van de globalisering
- In Oeganda houden steeds meer boeren Freiburger Holstein-koeien met een groot prestatievermogen in plaats van de inheemse soorten. Bij een droogte stierven evenwel onlangs alle Holsteiner-runderen, omdat ze de lange afstand naar de drenkplaatsen niet overleefden.

2) Landbouwers - Landschapsbouwers!!
- Volgens niet-gouvernementele organisaties (ngo's) werd in het VN-rapport niet voldoende rekening gehouden met de verzuchtingen van herders, nomaden en boeren. Wie zich zorgen maakt over verschraling van het aantal nuttige diersoorten, kan zich alle moeite besparen zolang hier niks aan gedaan wordt (let op: opent ZEER interessante filmreportage). En men dieren als productiefactor ziet.

Waar het over gaat:

FAO sounds alarm on loss of livestock breeds

Dit artikel afdrukken