image

Dr. Mae Wan Ho, moleculair biochemicus en oprichter van 'Institute of Science in Society', is er van overtuigd dat biologisch geteelde groente aantoonbaar gezonder is dan gangbare groente. Dat schrijft zij in het laatste nummer van het huisorgaan van het instituut.
Ze verwijst naar een recent Zweeds onderzoek waarin de de rem van kankercellen in biologische aardbeien en reguliere aardbeien wordt vergeleken.

Dat is dus een heel ander geluid dan dat wat de Volkskrant en de Consumentenbond begin dit jaar verspreidden. Volgens Mae Wan Ho is de gezondheidsclaim voor biologische groente terug te voeren op de gehanteerde productiemethode. Groenten van biologische teelt bevatten meer anti-oxidanten en andere bestanddelen die de ontwikkeling van kankercellen remmen. Veel van deze bestanddelen zijn eigenlijk onderdeel van het afweermechanisme van de plant. Biologische producten kunnen die mechanismen beter aanmaken omdat er geen pesticiden worden gebruikt. In een gezonde bodem zorgt het samenspel tussen planten en microben ervoor dat vitamines en mineralen beter tot hun recht komen.

Bengt Lundegardh en Anna Martensson van de landbouwuniversiteit van Upsala in Zweden vonden een aantoonbaar verschil tussen biologische en reguliere aardbeien. Biologische extracten voorkomen de groei van dikke darm en borstkanker met 60 en 53%. De waarden voor reguliere aardbeien waren respectievelijk 49,7 en 37,9%, schrijft Mae Wan Ho. De uitkomsten zijn volgens haar in lijn met die van ander biologisch fruit.

bron:Institute of Science in Society
Dit artikel afdrukken