Wat drink je nu als je melk uit een pak drinkt? De rauwe melk van de koe wordt in het hele land opgehaald. In tankwagens wordt de melk van verschillende boeren bij elkaar gegooid. Uit alle windstreken komt die melk naar de fabriek. Daar wordt al die melk nog eens door elkaar gehusseld en vervolgens uit elkaar gehaald om wat in je pak belandt altijd dezelfde vet- en eiwitgraad en smaak te geven. Je drinkt wat eiwit uit Zeeland, Limburg en Friesland. Het vet is Gelders, Utrechts en Drents. Ik geef maar een voorbeeld van wat denkbaar is.

Bij de Jumbo in Enschede kun je dan kiezen uit de melken van vier topboeren, die net als wijnen ook nog eens allemaal anders smaken. Het einde van de saaie melk dus
Als het aan melkrobotfabrikant Lely ligt, komt daar verandering in. Iedere boer die dat wil kan straks zijn eigen mini-melkfabriek op het erf hebben staan. Lely, een 70-jarig techbedrijf met een omzet van zo'n €400 miljoen dat zich specialiseert in melkrobots en advies, denkt dat lokale melkverwerking een "logische stap" is in de volwassen Nederlandse melkveehouderij, schrijft het FD. Met de mini-fabriek kan de boer in theorie direct verse melk van één 'koe-familie' leveren aan de winkel. De melk hoeft niet meer eerst langs een regionale fabriek - dat spaart transport - en consumenten krijgen meer inzicht in de herkomst en smaak van hun melk. Ook boeren willen onderscheid kunnen maken met hun eigen melk; soms zelfs per koe.

Voor Lely is met een melkfabriek-per-boer de kous nog niet af; het bedrijf "legt nu de laatste hand aan een machine die de mest volledig verwerkt en geschikt maakt voor hergebruik", aldus het FD.

Op dit moment is FrieslandCampina druk doende om boeren te selecteren voor haar toplijn waar maar 10-15% van de boeren aan mee mogen doen. Ze kunnen dan 3 cent meer voor hun melk beuren. De klant heeft dan nog steeds husselmelk. Als de supermarkt weet dat de melk van Lely veilig gemaakt kan worden, is er een dikke kans dat supers direct bij de boer gaan inkopen. Bij de Jumbo in Enschede kun je dan kiezen uit de melken van vier topboeren, die net als wijnen ook nog eens allemaal anders smaken. Het einde van de saaie melk dus.

Lely laat FrieslandCampina even schrikken. Boeren, hun koeien en boerderijen kunnen een ijzersterk merk worden.
Dit artikel afdrukken